Leger VS: aanval ziekenhuis Kunduz was te vermijden

De luchtaanval van het Amerikaanse leger op een Artsen zonder Grenzen-ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz was een 'tragisch, te vermijden ongeluk'. Dit zegt de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan woensdag bij de presentatie van het onderzoeksrapport over het ongeluk. De aanval was eigenlijk gericht op een basis van de Taliban.

Het gebombardeerde ziekenhuis in Kunduz. Beeld ap
Het gebombardeerde ziekenhuis in Kunduz.Beeld ap

Een onbekend aantal direct betrokkenen is van zijn taken ontheven. Het handelen van de geschorsten wordt verder onderzocht onder het militaire tuchtrecht.

Het Pentagon erkent ook dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij de luchtaanval, die op 3 oktober van dit jaar plaatsvond. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vielen het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) ongeveer een uur lang aan. De aanvallen gingen naar verluidt nog een halfuur door nadat de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten waren gealarmeerd over welk doelwit ze bestookten.

Bij de aanval kwamen dertig mensen om het leven, voornamelijk dokters en patiënten. Er zouden 'menselijke fouten gemaakt zijn' en 'procedures niet nageleefd', zo staat in het drieduizend pagina's tellende onderzoeksrapport. Ook kampte het vliegtuig waarmee de aanval is uitgevoerd met technische mankementen.

null Beeld ap
Beeld ap

Defecten

Het ziekenhuis zou nabij een Taliban-basis gelegen zijn, van waaruit operaties in Kunduz worden geleid. Het instrument waarmee de basis gelokaliseerd moest worden, bleek defect. Vanwege de technische malheur moest de bemanning van het vliegtuig zelf uitzoeken waar het doelwit van de luchtaanval precies was. De bemanning baseerde zich hierbij op basis van locatiebeschrijvingen van Amerikaanse en Afghaanse grondtroepen.

Eerder erkende de Amerikaanse bevelhebber van de betrokken troepen in Afghanistan, generaal John Campbell, al tegenover een parlementaire onderzoekscommissie dat er een grote fout was begaan. 'Een ziekenhuis werd bij vergissing aangevallen. Wij zouden nooit met opzet een beschermde medische vestiging aanvallen', aldus Campbell kort na de aanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden