Leger van Indonesië doodt 3378 Atjeeërs

Het Indonesische leger heeft in Atjeh 3378 leden van de afscheidingsbeweging GAM gedood sinds het begin van zijn laatste zuiveringsoperatie in mei 2003....

Van onze buitenlandredactie

Hij zei dat in die zelfde periode 5800 GAM-leden gevangen zijn genomen. Die aantallen werden onmiddellijk tegengesproken door de GAM. Woordvoerder Bakhtiar Abdullah zei tegen de BBC dat er de afgelopen twee jaar niet meer dan ‘een paar honderd’ leden van het verzet zijn gesneuveld. ‘Als het aantal doden werkelijk boven de drieduizend ligt, komt dat doordat de meeste doden Atjeese burgers zijn’, zei hij. Die bewering vindt steun in de overtuiging van veel mensenrechtenorganisaties, in Indonesië zowel als daarbuiten, dat het Indonesische leger veel slachtoffers maakt onder de burgerbevolking.

Hoewel de Indonesische regering sinds januari vredesbesprekingen voert met de GAM, toonde generaal Sutarto zich woensdag onverzoenlijk. Het leger zal zijn offensief tegen de GAM niet staken voordat er een vredesregeling tot stand is gebracht, zei hij. ‘Als de GAM echt niet wil doorgaan met zijn acties om Atjeh af te scheiden van Indonesië, dan moeten de rebellen hun wapens maar inleveren’, zei hij.

De GAM heeft in januari een staakt-het-vuren afgekondigd, met het oog op de reddings- en herstelwerkzaamheden na de tsunami van 26 december, waarbij in Atjeh 180 duizend doden zijn gevallen. De Finse oud-president Martti Ahtisaari, die al eerder als bemiddelaar was opgetreden, maakte van de gelegenheid gebruik om beide partijen uit te nodigen naar Hel-sinki te komen voor een nieuwe ronde onderhandelingen. De GAM heeft haar eis van onmiddellijke onafhankelijkheid intussen laten vallen.

In de vier overlegrondes die tot dusverre zijn gehouden, is in principe overeenstemming bereikt over een eerlijker verdeling van Atjehs natuurlijke rijkdommen (olie en gas) en over een amnestie voor GAM-leden die hun wapens inleveren. Een moeilijk punt is echter de wens van de GAM om als politieke partij te gaan meedoen aan de regionale verkiezingen, die later dit jaar zouden worden gehouden. Jakarta wijst dat af. De Indonesische wet verbiedt de vorming van politieke partijen met een regionaal karakter.

Ook rijst er in Jakarta, zowel in het parlement als onder hoge militairen, verzet tegen de ‘internationalisering’ van het vredesproces Volgens de GAM zijn de militairen bang hun economische belangen in Atjeh kwijt te raken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden