Leger Syrië drijft rebellen rond Aleppo in het nauw

Syrische opstandelingen rond de stad Aleppo worden hevig belaagd door het regeringsleger. Strijders van de oppositie zijn vrijdag verdreven uit een strategische militaire basis niet ver van de grootste stad van het land. Het persbureau Reuters heeft dit vernomen van bronnen ter plekke.

BEIROET - Het leger voerde bombardementen vanuit de lucht en zware artilleriebeschietingen uit. Het offensief zou worden ondersteund door de Libanese sjiitische militie Hezbollah, een bondgenoot van het Syrische regime. Het goed getrainde Hezbollah heeft diverse malen eerder de balans doen doorslaan op het Syrische slagveld.


De verovering van Basis 80, die sinds februari in handen was van de rebellen, is hun zoveelste nederlaag op rij in de omgeving van Aleppo. De afgelopen maand wist het regeringsleger hier keer op keer vooruitgang te boeken. Een week geleden namen de troepen van president Bashar al-Assad de stad Safira in, op 20 kilometer ten zuidoosten van Aleppo.


Aleppo zelf is ongeveer in tweeën gedeeld. De gelijknamige provincie is grotendeels in handen van de oppositie. Het nabij Basis 80 gelegen internationale vliegveld is in handen van de regering.


De Verenigde Staten hebben vrijdag grote druk uitgeoefend op de gematigde Syrische oppositie om acte de présence te geven op het internationale vredesoverleg in Genève, dat eigenlijk 23 november moet beginnen. De koepel van 108 oppositiegroepen komt dit weekeinde in Istanbul bijeen om te beslissen over deelname aan de onderhandelingen.


In het verzetskamp leven grote aarzelingen over deelname aan het Geneefs overleg. In een ontwerptekst die in Istanbul zal worden besproken, staat dat Assad 'geen enkele rol kan spelen in of na de overgangsperiode'. Iran en de Syrische regering stellen echter dat van voorwaarden vooraf geen sprake kan zijn.


De vraag is ook hoe representatief de 108 groepen zijn en wat hun deelname aan het beraad zal betekenen voor de vrede in Syrië. De militair effectiefste strijdgroepen, veelal radicaal van snit, achten zich niet vertegenwoordigd in de oppositiekoepel.


Een van die groepen, het Al Nusra Front, is 'de tak van Al Qaida' in Syrië. Het hoofd van Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, heeft dat vrijdag gezegd in een door Al Jazeera uitgezonden boodschap. Hij riep een andere opstandelingengroep, de Islamitische Staat van Irak en de Levant, op zich te ontbinden en zich onder het gezag van Al Nusra te stellen.


De doelstelling dat alle chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moeten zijn vernietigd, wordt waarschijnlijk niet gehaald. Dit staat in een Amerikaans-Russische concepttekst waarin het persbureau Reuters inzage heeft gehad.


Washington en Moskou willen wel dat de Syrische voorraad chemische wapens voor het einde van het jaar wordt weggehaald. De oorspronkelijke deadline staat in een ontwapeningsplan dat de Syrische president Assad na Amerikaans-Russische bemiddeling tekende. Daarmee voorkwam hij een Amerikaanse aanval als vergelding voor gebruik van gifgas in augustus.


De volgende deadline in het ontwapeningsproces is 15 november. Dan moet de Uitvoerende Raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag instemmen met een gedetailleerd plan voor de vernietiging van de chemische wapens, dat Syrië zelf moet voorleggen. Momenteel wordt er gekeken welk land bereid is de chemische wapens op zijn grondgebied te vernietigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.