Leger Sri Lanka beducht voor inzet chloorgas

Het Srilankaanse regeringsleger gaat terughoudend te werk bij de inname van de stad Jaffna op het gelijknamige schiereiland. De bevelhebbers houden rekening met mijnenvelden, boobytraps en hinderlagen van de Tamil-rebellen, en met het gebruik van chemische wapens wanneer zij de stad binnentrekken....

Reuter, The Guardian, AP

COLOMBO

Volgens westerse hulpverleners in het gebied zou het leger de stad binnen enkele uren kunnen innemen. 'De Tamil Tijgers hebben de stad verlaten. Kennelijk zijn ze niet bereid om te vechten voor Jaffna.'

Een woordvoerder van het regeringsleger hield echter een slag om de arm: 'Het is mogelijk dat de Tijgers de bevolking hebben laten vertrekken zodat zij chemische wapens kunnen inzetten wanneer onze troepen de stad binnengaan.'

Bij een mislukte aanval op een legerkamp in 1990 zouden de Tamil Tijgers (LTTE) al eens gebruik hebben gemaakt van chloorgas. Daarbij vielen toen geen slachtoffers. De legerwoordvoerder gaf te kennen de dreiging van chemische oorlogvoering serieus te nemen, en zei dat delen van de troepenmacht uit voorzorg zijn uitgerust met gasmaskers.

Een hoge militair suggereerde zelfs dat de inname van de stad op dit moment geen prioriteit heeft, ondanks de druk die de afgelopen twee weken is uitgeoefend. 'Er zouden wijzigingen in de strategie kunnen komen.' Diplomaten suggereerden eerder al dat het leger weinig zou opschieten met de inname van de stad, als zou blijken dat die moeilijk is te verdedigen.

K. Ponnampalam, regionaal hoofd van de federale regering op Jaffna, verklaarde gisteren in Colombo dat ruim een half miljoen mensen op Jaffna tijdens de gevechten van de laatste twee weken op de vlucht zijn geslagen. Dat staat gelijk aan 65 procent van de totale bevolking van het schiereiland. Hij deed een oproep aan de wereldgemeenschap om de vluchtelingen te hulp te komen met voedsel, waterzuiveringstabletten en tenten. Door een gebrek aan schoon drinkwater verspreiden ziekten zich snel onder de vluchtelingen. Als de regentijd aanbreekt, zal de situatie nog verder verslechteren.

Ook riep Ponnampalam president Chandrika Kumaratunga op om nieuwe 'veilige gebieden' voor de op de vlucht geslagen bevolking te creëren in het zuidoostelijke deel van het schiereiland. Hij verklaarde dat begin deze week 42 mensen de dood vonden toen vliegtuigen van het regeringsleger vluchtelingen bombardeerden.

Regeringstroepen waren Jaffna gisteren tot op een kilometer genaderd. Volgens cijfers van de militairen zijn bij het offensief tot nu toe 209 soldaten en 830 rebellen omgekomen. Volgens de Tamil Tijgers zijn de verliezen aan de kant van de rebellen aanzienlijk lager.

Nu de Tamil-rebellen op het schiereiland nog verder in het nauw zijn gedreven, wordt rekening gehouden met nieuwe aanslagen elders op Sri Lanka, zoals in de hoofdstad Colombo. De regering besloot tot onmiddellijke sluiting van de scholen, ruim een maand eerder dan de gebruikelijke decembervakantie. Aanleiding was informatie van de geheime dienst, die erop zou wijzen dat de Tamils studenten als doelwit willen kiezen om etnische rellen uit te lokken. De rebellen zouden zo willen bewerkstelligen dat het leger uit het noorden moet worden teruggetrokken om de orde elders in het land te herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden