Leger Pakistan verovert bolwerk Taliban

Pakistaanse militairen zijn gisteren het voornaamste bolwerk van de Taliban in Zuid-Waziristan binnengetrokken. Volgens de Pakistaanse legerleiding heeft het leger een groot deel van de plaats Makeen in handen.

Reuters en AFP

Makeen was de thuisbasis van Taliban-leider Baitullah Mehsud, die in augustus bij een aanval met een onbemand vliegtuigje van de Verenigde Staten werd gedood.

Het is moeilijk de informatie te verifiëren, omdat er geen journalisten worden toegelaten tot het gebied, behalve bij enkele tripjes die door het leger worden georganiseerd.

Het ziet er echter naar uit dat het leger inderdaad vorderingen maakt bij het offensief in Waziristan, dat drie weken geleden van start ging. De Pakistaanse autoriteiten zijn erop gebrand de controle te krijgen over het gebied, dat de laatste jaren tot het centrum van het islamistische verzet in de regio is uitgegroeid. Het gebied in het noordwesten van het land valt onder de zogeheten Federaal Bestuurde Stamgebieden. Er zouden ook veel buitenlandse strijders van Al Qaida zitten, die zich niet meer veilig voelen in Afghanistan.

Volgens een hoge militair stuiten de regeringstroepen op weinig verzet bij hun opmars. Bij de gevechten om Makeen zouden 21 Taliban-strijders zijn gedood. Nog eens drie strijders werden gedood bij de slag om het nabijgelegen Sararogha. De Taliban zouden grote hoeveelheden wapens hebben achtergelaten in beide steden.

Waarnemers vermoeden dat veel Taliban zijn uitgeweken naar Noord-Waziristan, Kurrum en het gebied bij de Khyber-pas van waaruit zij de strijd hopen voort te zetten.

Het Pakistaanse leger zegt dat het vanuit drie richtingen diep oprukt in het gebied dat door de Mehsud-clan wordt beheerst. Naast Makeen zou het leger nu ook de streek Ladha in handen hebben gekregen. Het is een zeer bergachtig gebied waar de Taliban tientallen schuilplaatsen hebben. Verder beheersen de radicaal-islamitische strijders daar een enorm fort, dat zij onlangs op het Pakistaanse leger veroverden. De militairen gaven zich over nadat de Taliban alle toevoerroutes naar het fort hadden afgesloten.

Volgens regeringsfunctionarissen heeft het leger nu de controle over het grootste deel van Zuid-Waziristan, dat tot voor kort als de onrustigste provincie van Pakistan gold.

Regeringstroepen zijn bezig mijnen te ruimen in het gebied tussen Makeen en Razmak, een van de laatste plaatsen die ze nog niet in handen hebben.

Terwijl het leger oprukt in Waziristan, pleegden strijders een aanslag in Islamabad. Vanaf een motor namen zij vrijdag een officier en zijn chauffeur onder vuur. De officier werkte voor de militaire inlichtingendienst. De twee overleefden de aanslag. Volgens de politie werden twee strijders gedood, toen ze bij een controlepost bij de stad Mansehra weigerden te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden