Leger ontslaat Soeharto's schoonzoon

De schoonzoon van oud-president Soeharto, luitenant-generaal Prabowo Subianto, is maandag op staande voet ontslagen uit het Indonesische leger. Prabowo wordt verantwoordelijk gesteld voor de ontvoering van ministens 24 politieke activisten, begin dit jaar....

Van onze medewerker

JAKARTA

Ten tijde van de ontvoeringen voerde generaal Prabowo het commando over de strategische elite-eenheid Kopassus, die de ontvoeringen zou hebben uitgevoerd. Slechts negen van de ontvoerden zijn inmiddels vrijgelaten. Sommigen hebben verteld dat ze tijdens hun gevangenschap langdurig zijn ondervraagd en gefolterd. Eén van de ontvoerden is dood teruggevonden. Gevreesd wordt dat de veertien activisten die nog worden vermist het zelfde lot hebben ondergaan.

Prabowo, die in Indonesië een tijd lang is beschouwd als een serieuze kandidaat voor de opvolging van president Soeharto, is de afgelopen weken uitvoerig verhoord door een speciaal daartoe in het leven geroepen militaire ereraad. Ook Prabowo's opvolger als commandant van de Kopassus, generaal-majoor Muchdi Purwopranjono, en de chef van de inlichtingendienst van de Kopassus, kolonel Chairawan, zijn voor de ereraad verschenen. Zij werden gisteren op non-actief gesteld door de chef-staf van de strijdkrachten, generaal Wiranto, die daarmee het advies van de ereraad opvolgde.

Tegen tien andere militairen uit de elite-eenheid loopt nog een onderzoek, dat vermoedelijk zal uitlopen op hun berechting door de krijgsraad. 'De mogelijkheid is niet uitgesloten dat deze drie (Prabowo, Muchdi en Chairawan) eveneens voor de krijgsraad moeten verschijnen als het proces van dit tiental bewijzen in die richting oplevert,' zei chef-staf Wiranto maandag. Maar voorlopig is dat niet de bedoeling.

Dat heeft teleurstelling gewekt bij de niet-gouvernementele Commissie voor verdwenen personen en slachtoffers van geweld (Kontras). Volgens Kontras-voorzitter Munir behoren Prabowo, Muchdi en Chairawan alle drie door de krijgsraad ter verantwoording te worden geroepen.

Ook de islamitische oppositiepoliticus Amien Rais uitte kritiek op de door de militaire ereraad voorgestelde sancties. 'Dit is maar een gedeeltelijke oplossing. Over de achtergronden van de hele zaak bestaan nog tal van onduidelijkheden,' zei Rais.

Het ontslag van Prabowo komt op een moment dat het Indonesische leger heel wat kritiek te verduren krijgt. Allereerst omdat Prabowo's Kopassus ervan wordt verdacht de hand te hebben gehad in de schietpartij bij de Trisakti-universiteit, waarbij in mei vijf demonstrerende studenten om het leven kwamen. Dat incident ontketende een reeks gewelddadige protesten, waarbij bijna 1200 doden zijn gevallen en duizenden winkels en woningen (meest van etnische Chinezen) in vlammen op zijn gegaan.

Bovendien is de afgelopen weken steeds duidelijker geworden dat diverse legeronderdelen in het verleden betrokken zijn geweest bij massamoorden, folteringen en verkrachtingen in onder andere Atjeh, Oost-Timor en Irian Jaya.

De Nationale Commissie voor de Mensenrechten maakte maandag haar bevindingen in Atjeh bekend. Volgens de commissie staat vast dat begin jaren negentig minstens 781 Atjehers zijn gedood door martelingen of de kogel. Zeker 163 personen worden nog altijd vermist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden