Leger Nigeria opent aanval in Sierra Leone

De Nigeriaanse eenheden in de Sierraleoonse hoofdstad Freetown zijn gisteren in de aanval gegaan tegen de muitende soldaten die ruim een week geleden een staatsgreep pleegden....

Reuter, AP, AFP

FREETOWN

Sierraleoonse soldaten en hun bondgenoten, de rebellen van het RUF, probeerden tevergeefs Nigeriaanse soldaten te verdrijven bij het Mammy Yoko hotel. Gisteravond werden 600 buitenlanders uit het brandende hotel geëvacueerd.

De coupplegers verwachten kennelijk dat de Nigerianen vanuit het hotel, dat voorzien is van een helikopterplatform, een offensief zullen ondernemen.

Het is onbekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen bij de bombardementen vanaf de schepen en de gevechten rond het hotel en het vliegveld. Ziekenhuismedewerkers zeiden gisteravond dat er 49 lijken waren binnengebracht uit de wijk Aberdeen, die het zwaarst werd getroffen door de Nigeriaanse beschietingen. Bij het Mammy Yoko hotel zijn volgens ooggetuigen Nigeriaanse soldaten gewond geraakt.

Nigeria treedt op in naam van de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog, die in Sierra Leone en het buurland Liberia is gestationeerd. Er werd besloten tot de bombardementen toen onderhandelingen met de coupplegers in de Britse ambassade op niets waren uitgelopen.

Zondag leek het erop dat coupleider Johnny Paul Koromah bereid was zijn actie op te geven, maar kort daarop maakte hij de samenstelling van een kabinet bekend. Volgens een diplomaat was er een akkoord met de gezanten van Koromah, maar verscheen er niemand om het ook te tekenen.

Het was gisteren niet duidelijk of de Nigeriaanse actie steun had van de andere deelnemers aan Ecomog. De Ghanese minister van Buitenlandse Zaken zei niet vooraf op de hoogte te zijn geweest van de beschietingen. Ghana heeft wel versterkingen naar Freetown gestuurd voor de evacuatie van Ghanezen uit Sierra Leone. De Britse regering sprak zich gisteren uit tegen de actie, die de Britse bemiddelingspoging zou ondermijnen.

De Afrikaanse staatshoofden bijeen in Zimbabwe voor de jaarlijkse top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid, veroordeelden de coup en riepen op tot de terugkeer van de de in februari vorig jaar gekozen president Ahmad Tejan Kabbah. Zij lieten zich echter niet uit over de Nigeriaanse aanval noch over een mogelijk militair ingrijpen.

In Freetown bezetten soldaten en rebellen de belangrijkste strategische punten in de stad in afwachting van een Nigeriaanse invasie. Gisteren waren de Nigeriaanse eenheden de stad echter nog niet binnengetrokken. Op de radio riepen de coupplegers de bevolking op te demonstreren tegen de invasie. Enkele duizenden jongeren gaven aan de oproep gehoor.

De coup wordt gedragen door soldaten en lagere officieren. President Kabbah probeerde het leger kleiner te maken en vertrouwde de strijd tegen de rebellen toe aan dorpsmilities. Rebellenleider Foday Sankoh, die in een hotel in Nigeria wordt vastgehouden, sloot zich vorige week aan bij Koromahs coup.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden