'Leger moet Russen in Kirgizië beschermen'

MOSKOU De Russische president Dmitri Medvedev heeft Russische strijdkrachten de opdracht gegeven staatsburgers in Kirgizië te beschermen. Hij waarschuwde voor de ernstige gevolgen van anarchie voor ‘het Kirgizische volk en zijn buren’....

Speculaties over een mogelijke interventie van de CSTO, een door Rusland gedomineerde regionale militaire alliantie, zijn door Bisjkek als ongefundeerd van de hand gewezen.

De opdracht van Medvedev volgde op een dag van etnisch geweld in een dorp aan de rand van Bisjkek. Daarbij vielen maandag vijf doden toen een menigte Kirgiezen daar Mescheetse Turken en Russen aanvielen, huizen in brand staken en land innamen.

Rusland was het eerste land dat na de bloedige omwenteling van 7 april, waarbij circa tachtig doden vielen en de president de hoofdstad ontvluchtte, de nieuwe, tijdelijke regering van Roza Otoenbajeva omarmde. Het beloofde 50 miljoen dollar hulp, en dieselolie om te kunnen oogsten.

Maar gisteren waarschuwde Medvedev dat de autoriteiten snel orde op zaken moeten stellen. ‘De regering is thans niet bestaand’, zei hij. ‘ We rekenen erop dat de tijdelijke regering noodzakelijke en afdoende maatregelen neemt. Anarchie zal het volk van Kirgizië en zijn buren hard raken.’

Russische experts voorspellen dat Rusland desnoods middels de CSTO zal interveniëren. Volgens Andrej Grozin van het Instituut voor het Gemenebest van Onafhankelijke Staten kan Rusland zich moeilijk van Kirgizië afsluiten. ‘Een kwart van de Kirgiezen woont al in Rusland. Bij een burgeroorlog worden dat er veel meer.’

De uitgeweken oud-president Bakijev is in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gearriveerd. President Loekasjenko heeft het gebruik van geweld tegen de muitende bevolking altijd verdedigd en gezegd dat hij niet zou schromen hetzelfde te doen.

De tijdelijke regering in Bisjkek, die werkt aan een nieuwe grondwet met meer macht voor het parlement, stelt de situatie onder controle te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden