Leger moet paarden Marrum redden

MARRUM (ANP) - Het leger begint woensdagavond in het Friese Marrum een operatie om ruim honderd paarden te redden van de verdrinkingsdood. Militairen van 105 Brugcompagnie uit Wezep zijn in het gebied aangekomen en bezig met de voorbereidingen, aldus een woordvoerder van Defensie.

De militairen gaan drijvende pontons inzetten om de paarden in veiligheid te brengen. Volgens de woordvoerder begint de operatie naar verwachting woensdag rond 23.00 uur. De paarden staan buitendijks ten noorden van Marrum op een hoog punt omringd door water. Ze kwamen in hun benarde positie door plotseling opkomend hoog water als gevolg van de storm.

De brandweer en It Fryske Gea, eigenaar van het land, zijn al de hele dag bezig de dieren te redden. Het lukte hen echter niet om de paarden voor het donker in veiligheid te brengen.

Reddingsoperatie

Vijftien dieren zijn al verdronken. Een particulier is eigenaar van de dieren. Ondanks waarschuwingen heeft de eigenaar volgens de betrokken partijen verzuimd de dieren voor de storm in veiligheid te brengen.

De reddingsoperatie gaat waarschijnlijk tot in de nacht duren. Met als randvoorwaarde dat het personeel niet in gevaar komt, aldus burgemeester W. van den Berg van Ferwerderadiel woensdagavond.

De burgemeester zei verder dat de redding nu prioriteit heeft, maar dat er zeker een onderzoek komt naar de vraag waarom de paarden niet voor de storm op het droge zijn gebracht door de eigenaar. Ook de kosten van de reddingsoperatie zullen later op een rijtje worden gezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden