Leger Mobutu wil Kabila tegenhouden bij Kikwit

Het Zaïrese regeringsleger zal bij de stad Kikwit een laatste poging doen om de opmars van de rebellen van Laurent Kabila's AFDL naar Kinshasa te stuiten....

FRED DE VRIES

Van onze verslaggever

Fred de Vries

KINSHASA

Kikwit ligt op ruim zeshonderd kilometer van Kinshasa en vormt de enige resterende oostelijke barrière voor de rebellen op weg naar de hoofdstad, die zij nu van drie kanten naderen. Het grootste deel van de 200 duizend inwoners heeft Kikwit, dat enkele jaren geleden bekendheid verwierf wegens de ebola-epidemie, verlaten. De winkels en markten zijn gesloten.

Missionarissen in Kinshasa, die dankzij hun radiocontacten over vrij goede informatie beschikken over wat zich bij de frontlijn afspeelt, spreken over grote paniek in Kikwit. 'Er zijn in de stad de afgelopen weken veel soldaten aangekomen die gevlucht zijn uit andere delen van het land. De versterkingen die zaterdag naar Kikwit zijn gestuurd moeten die soldaten ontwapenen.'

De jeugd van Kikwit heeft zelfverdedigingseenheden gevormd die moeten voorkomen dat de vluchtende soldaten de stad plunderen. Bij schermutselingen tussen de jeugd en de soldaten werden vorige week twee burgers en twee soldaten gedood.

De Zaïrese kranten meldden gisteren ook de val van Boende, Ilebo, Tshikapa, Dekese en Dibaya-Lube. Dit betekent dat de rebellen nu zeven van de elf provincies in handen hebben, ofwel tweederde van het land. Tshikapa, dat op drie dagen reizen van Kikwit ligt, werd ingenomen door zeer jonge, maar gedisciplineerde AFDL-strijders.

Over het lot van gevluchte en gearresteerde regeringssoldaten is weinig bekend. Volgens een zuster die drie weken geleden het noordelijke stadje Bumba verliet, is daar een onbekend aantal vluchtende soldaten door manschappen van de militaire inlichtingendienst SARM vermoord en in de rivier gegooid. Bij de oostelijke toegangsweg naar Kinshasa zijn vijf wegversperringen waar vluchtende militairen worden opgevangen en ontwapend. Een deel van de vluchtenden probeert deze barrières te omzeilen door een zuidelijke omweg te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden