Leger lost gevaar aardbevingsmeer op

Het Chinese leger heeft dinsdag met succes een groot ‘aardbevingsmeer’ afgetapt.

Meer dan een miljoen mensen liepen door dit meer gevaar. Genie-eenheden van het leger slaagden er de afgelopen dagen in drie afwateringskanalen te graven in de onstabiele damwand die door de aardbeving van 12 mei was ontstaan.

Dynamiet en antitankraketten werden gebruikt om grote rotsblokken te verwijderen, aldus staatspersbureau Nieuw China. De afgelopen dagen waren voor de zekerheid al een kwart miljoen mensen geëvacueerd uit het meest bedreigde stroomdal van de rivier. De beheersing van het aardbevingsmeer werd bemoeilijkt door regenval die het waterpeil verder opdreef. Door de aardbeving werden in totaal dertig spontane stuwmeren gevormd, waarvan die bij Mianyang de grootste was.

De Chinese autoriteiten hebben ook te maken met sociale onrust die beheerst moet worden. Onder de bijna zeventigduizend doden die nu zijn geborgen, bevinden zich zeker zevenduizend kinderen die bedolven werden onder ingestorte scholen. De ouders eisen opheldering van de regering, omdat andere overheidsgebouwen vaak wel bleven staan. Ze vermoeden dat de scholen slecht gebouwd waren door corruptie onder aannemers en plaatselijke ambtenaren. De afgelopen weken hebben duizenden nabestaanden bij ingestorte scholen stille protesten gehouden.

]]>

Ze vertrouwen de toezegging van de regering niet dat er een diepgaand onderzoek zal worden ingesteld en dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft. In sommige dorpen en stadjes zijn de autoriteiten begonnen met het rondbrengen van condoleancebrieven, terwijl aan ouders ook een eerste financiële compensatie van omgerekend 3.500 euro voor hun verlies wordt uitbetaald.

Het wantrouwen wordt gevoed door het feit dat de autoriteiten de protesten proberen te beëindigen. Schoolterreinen waar demonstranten samenkwamen, zijn de afgelopen dagen afgezet. Ook is de bewegingsvrijheid van journalisten in het rampgebied beperkt.

De Chinese censuur heeft ook de relatieve vrijheid van lokale journalisten om over de gevolgen van de ramp te berichten drastisch teruggeschroefd. Er mag niet meer bericht worden over slechte bouwpraktijken en tekortkomingen in de hulpoperaties. Op het Chinese internet heeft de censuur ingegrepen op discussie-websites waar lastige vragen werden gesteld.

De propagandadiensten van de regering gebruiken de ramp zelf om China’s nationale eenheid in tijden van tegenspoed te onderstrepen en de vitale rol van leger en partij bij de reddingsacties en de wederopbouw in de schijnwerpers te plaatsen. De nadruk in de meeste Chinese media ligt op heldhaftige daden van reddingswerkers en de vele bezoeken van regeringsleiders aan de getroffen gebieden.

Zoekploegen hebben dinsdag het wrak van de reddingshelikopter gevonden die vorige week neerstortte. Het toestel is waarschijnlijk in slecht weer tegen een bergwand gevlogen. Alle negentien inzittenden – vijf bemanningsleden en veertien burgers die werden geëvacueerd – kwamen om.

Uit het 'aardbevingsmeer' bij Mianyang kan het water eindelijk ontsnappen. Het meer, dat ontstond doordat rotsblokken de vallei blokkeerden, werd door het Chinese leger afgetapt. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden