Leger kan strijd in Ambon-stad niet bedwingen
De al bijna twee maanden durende onlusten op het Indonesische eiland Ambon zijn weer fel opgelaaid. Dinsdagnacht en woensdag gingen duizenden christenen en moslims elkaar te lijf met molotovcocktails, zwaarden, pijl en boog en andere wapens....
Het aantal doden sinds het uitbreken van de gewelddadigheden op 19 januari ligt inmiddels ruim boven de tweehonderd.
De gevechten speelden zich af in minstens vijf wijken van Ambon-stad. Meer dan dertig huizen zijn in vlammen opgegaan. Politie en leger schoten meerdere malen gericht op de menigte. Ziekenhuizen bevestigen dat vele gewonden en minstens één van de doden door kogels zijn getroffen. Maar ook steek- en pijlwonden kwamen veel voor.
De nieuwe onlusten betekenen een fikse tegenslag voor het Indonesische leger, dat juist drieduizend man verse troepen naar Ambon had gestuurd.
Bovendien heeft chef-staf Wiranto zondag een vredesmissie naar Ambon laten vertrekken, bestaande uit 19 hoge officieren die zelf afkomstig zijn van de Molukken. Dinsdag spraken zij met een groot aantal vertegenwoordigers van de Ambonese bevolking, onder wie religieuze leiders.
Naar aanleiding van de gevechten op Ambon organiseerden islamitische studenten en middelbare scholieren woensdag betogingen in verschillende Indonesische steden, waaronder Bandung en Jakarta. Daarbij klonk opnieuw de oproep tot een jihad (heilige oorlog), omdat er in de ogen van de betogers sprake is van een aanval op de moslimgemeenschap in Ambon. Duizenden moslims hebben zich de afgelopen tien dagen aangemeld voor de strijd tegen de christenen.
Enkele Indonesische politici en een aantal islamitische organisaties hebben olie op het vuur gegooid door de onlusten op Ambon toe te schrijven aan 'provocateurs', die volgens hen steun ontvangen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nederland.
De minister van Transmigratie, Hendroprijono, zei tijdens een bezoek aan Ambon dat hij de Molukse onafhankelijkheidsbeweging RMS verdenkt van betrokkenheid bij de gewelddadigheden. Hij wees op de demonstraties die Molukkers in Nederland hebben gehouden.
Maar die verdachtmaking wordt met klem van de hand gewezen, niet alleen door Ambonese studenten in Indonesië, maar ook door zegslieden van het Indonesische leger. Volgens hen speelt de strijd voor onafhankelijkheid geen enkele rol bij de gevechten.