Leger Italië sterk en onopvallend

Aan materiaal en manschappen ontbreekt het het Italiaanse leger niet. Internationaal trekt het niet zo de aandacht, maar Italië zit in de topvijf van deelnemers aan vredesmissies....

Van onze verslaggever

De eerste Italianen die straks naar Libanon zullen moeten opstomen, bevinden zich aan boord van ’s werelds kleinste vliegdekschip: de 13 duizend ton zware ‘Giuseppe Garibaldi’, het vlaggenschip van de Italiaanse marine. Operationeel sinds 1985 en binnenkort vervangen door de gloednieuwe Cavour.

De 191 duizend man sterke Italiaanse krijgsmacht, die de 58 miljoen Italianen zo'n twaalf miljard euro per jaar kost, trekt internationaal niet zoveel aandacht.

Alleen als Italiaanse soldaten in Irak worden opgeblazen komen de Italianen in beeld als vredeshandhavers. Toch zit Rome al jaren in de topvijf van naties die deelnemen aan de vele vredesmissies over de wereld. Als twee- tot drieduizend Italiaanse militairen naar Libanon worden gestuurd, zal Rome meer dan tienduizend soldaten in het buitenland hebben gelegerd.

Ter vergelijking: Nederland heeft nu 2700 soldaten uitgezonden. Rome neemt nu de zesde plaats in op de lijst van landen die bijdragen aan het VN-budget voor vredeshandhaving.

Het leger, sinds vorig jaar een vrijwilligerskrijgsmacht, neemt momenteel deel aan ruim twintig missies. De meeste soldaten, 3370, waren tot voor kort gelegerd in Irak. Met 32 doden was deze missie de bloedigste voor Rome in decennia. Italiaanse soldaten zijn nu onder andere gelegerd in Afghanistan (790), Kosovo (2590), Bosnië (1100), Albanië (515) en Macedonië (160). Ook nemen ze met 53 man al deel aan de Unifil-vredesmacht in het zuiden van Libanon.

Aan modern materieel hoeft het de Italianen niet te ontbreken. De 44 duizend man sterke luchtmacht, die vliegt met F-16’s en de oudere Tornado’s, is voorbestemd om na 2010 met de Joint Strike Fifghter (JSF) te vliegen. Italië is na de VS en Groot-Brittannië, en nog voor Nederland, de derde partner in de JSF. De landmacht (110 duizend soldaten) beschikt over 120 Leopard-tanks en zestig Agusta-gevechtshelikopters, vergelijkbaar met de Apache.

De marine (33 duizend) vaart, behalve met de Garibaldi, met 25 fregatten en korvetten. ‘Militairen, transport en het materieel vormen niet het probleem’, aldus Fabrizio Castagnetti die de Italianen moet leiden. De generaal is doodsbang dat deze VN-operatie, net als zoveel andere, een grote mislukking wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden