Leger Israël knalt erop los in Gazastrook

Na de ontvoering van een van zijn soldaten is Israël de Gazastrook binnengevallen. De Palestijnse bevolking probeert de tanks tegen te houden met hopen puin en zandwallen....

‘Het lijkt wel alsof we onszelf een uitgaansverbod hebben opgelegd.’ Bassem, een dikke vijftiger, kijkt toe hoe een vrachtwagen een lading zand stort dwars over een vrijwel lege, rafelige asfaltweg in Beit Lahya, een stad in het noorden van de Gazastrook. Auto’s kunnen niet meer passeren. De opening in de zandwal is net groot genoeg om een ezelkarretje door te laten, beladen met bossen brandhout.

Een zwartgesluierde vrouw loopt haastig naar huis met een zak rijst op haar hoofd. Twee mannen zijn in druk gesprek met een winkelier, een van de weinigen die het heeft aangedurfd vanochtend zijn luiken te openen. Wie niets te zoeken heeft op straat, blijft binnen. De verkeerschaos ontbreekt. De schooljongens, die vakantie hebben, voetballen vandaag niet op straat.

Het noorden van de Gazastrook bereidt zich in de vroege woensdagochtend voor op een invasie van het Israëlische leger. Na een rumoerige nacht, waarin het leger het zuiden van de Gazastrook binnenviel en strategische doelen bombardeerde om de vrijlating van de ontvoerde Israëlische korporaal Gilad Shalit af te dwingen, vrezen ook de bewoners van het noorden een militaire inval, en wellicht een herbezetting van de Gazastrook.

De meeste doorgaande wegen zijn inmiddels voorzien van een zand- of puinwal, een onbeholpen poging een barrière op te werpen tegen de tanks en pantserwagens die klaarstaan aan de andere kant van het hek dat de Gazastrook afsluit van de rest van de wereld. ‘Wie geld heeft, kan een voedselvoorraad aanleggen’, zegt Arafat, een twintiger uit Beit Lahya. Hij maakt deel uit van een groepje opgewonden mannen die met schoppen een zandbarrière fatsoeneren. ‘Maar de meerderheid hier is werkloos en ambtenaren hebben al vier maanden geen salaris meer ontvangen vanwege de economische boycot.’

Niemand meent echter dat de Palestijnse militanten hun gijzelaar moeten vrijlaten om de zoveelste humanitaire crisis in Gaza te voorkomen. ‘De afgelopen weken zijn zestien Palestijnse burgers, onder wie veel kinderen, gedood door Israël, daar hoor je de wereld niet over’, verwoordt Arafat de algemene verontwaardiging. ‘Maar voor een van hun eigen militairen is Israël bereid de hele bevolking van Gaza te straffen.’

Boven op de humanitaire crisis die wordt veroorzaakt door de boycot, komt nu het uitvallen van de stroom in meer van de helft van de Gazastrook: Israël heeft behalve twee bruggen ook een elektriciteitscentrale heeft gebombardeerd. Veel waterpompen zijn afhankelijk van stroom.

Terwijl het leger om twee uur ’s nachts de zuidelijke grens overstak, werden de bewoners van Gaza-stad en andere plaatsen uit hun slaap gehouden door akoestische bommen die veel lawaai en kapotte ruiten, maar verder weinig materiële schade veroorzaken. Ook in de hoofdstad bleven de meeste winkels woensdagochtend dicht, ondanks de laconieke houding die veel bewoners een dag eerder nog aannamen.

De gewapende Palestijnse facties lijken hun meningsverschillen tijdelijk opzij te hebben gezet na de aanval van afgelopen zondag op de Israëlische legerbasis ten noorden van de Gazastrook waarbij twee militairen omkwamen en er één werd ontvoerd.

‘De militaire vleugel van Hamas en andere gewapende facties zijn de hele nacht bezig geweest met het leggen van zelfgemaakte landmijnen’, zegt een bewoner van het dichtbevolkte vluchtelingenkamp Jabalye in Gaza-stad, een berucht Hamas-bolwerk. ‘Ze zijn bezig zich te groeperen en strategische stellingen in te nemen.’

Abu Haroun, woordvoerder van de aan Fatah gelieerde gewapende factie Abu Rish: ‘We ondersteunen de groepen die de soldaat hebben ontvoerd waar we kunnen. Het is een beperkte actie in vergelijking met wat Israël de bevolking van Gaza aandoet.’ Abu Rish werkt al jaren samen met de Volksverzetscomités, die mede verantwoordelijk zijn voor de ontvoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden