Leger Israël doodt radicale Palestijnse leider

Bij een inval van het Israëlische leger in Qalqiliya, op de Westelijke Jordaanoever, is de plaatselijke leider van het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina vrijdag om het leven gekomen in een vuurgevecht....

AP en Reuters

Naar eigen zeggen heeft het Israëlische leger in Qalqiliya ook zestien Palestijnen gearresteerd, van wie er verscheidene zouden voorkomen op de lijst van door Israël gezochte militanten.

De inval in Qalqiliya maakt deel uit van de tweede fase van het vier weken oude offensief ter voorkoming van nieuwe Palestijnse zelfmoordaanslagen. In de eerste fase is Israël zes van de acht Palestijnse steden op de Westoever binnengevallen, maar inmiddels heeft het zich daaruit grotendeels weer teruggetrokken. In deze tweede fase wil Israël er alleen nog militairen op afsturen als het nieuwe informatie krijgt over de verblijfplaats van mogelijke terroristen.

In Bethlehem gaven zich gisteren vier Palestijnen over die zich de afgelopen weken hebben schuilgehouden in de belegerde Geboortekerk. Volgens het leger waren het alle vier politiemensen. Israël aast nog op zes andere Palestijnse agenten in de kerk. De Palestijnen willen dat ze naar Gaza mogen, maar Israël wil dat ze voorgoed naar het buitenland vertrekken - tenzij ze bereid zijn in Israël terecht te staan.

Donderdag had Israël negen jonge Palestijnen, in de leeftijd van 14 tot 20 jaar, uit de kerk laten vertrekken, met medeneming van de lijken van twee omgekomen Palestijnen. Acht van hen zijn gisteren na verhoor vrijgelaten, het verhoor van de negende duurt nog voort.

Met het offensief heeft premier Sharon zich ongekend populair gemaakt. Volgens een peiling van Yedioth Ahronoth stelt 64 procent van de Israëli's vertrouwen in zijn leiderschap, dat is 19 procentpunten meer dan vóór het offensief.

Buiten Israël oogst Sharon minder applaus. Europese en Amerikaanse politici dringen er vrijwel dagelijks bij hem op aan een einde te maken aan de belegering van de Palestijnse leider Yasser Arafat in zijn hoofdkwartier in Ramallah. De vrees bestaat dat Sharon zich van Arafat wil ontdoen door ook hem voorgoed naar het buitenland te laten vertrekken.

Ook is de internationale gemeenschap bang dat het Israëlische leger een bloedbad heeft aangericht in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin. Er is daar zwaar gevochten en een groot deel van het kamp is met de grond gelijk gemaakt. Volgens Israël heeft het leger er gevochten met Palestijnse terroristen, maar volgens de Palestijnen hebben de Israëlische soldaten er vele Palestijnse burgers gedood.

De Veiligheidsraad stuurt nu een onderzoeksmissie naar Jenin. Die missie, onder leiding van de Finse oud-president Ahtisaari, wordt vandaag in Israël verwacht.

Hoewel Israël er aanvankelijk mee had ingestemd, verbond het later voorwaarden aan de komst van de missie: zo moeten er meer militairen en terrorismedeskundigen in worden opgenomen; ook moet niet alleen het Israëlische geweld, maar ook dat van de Palestijnse terroristen in Jenin worden onderzocht. Israël vroeg gisteren opnieuw om uitstel.

VN-secretaris Kofi Annan heeft het aantal militaire adviseurs van de missie van de week uitgebreid, maar van een uitstel van het onderzoek wil hij niet weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden