Leger Israël bestormt hoofdkwartier van Arafat

Israëlische militairen hebben donderdag het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah bestormd. Daarbij zijn twee Palestijnen, onder wie de lijfwacht van Arafat, om het leven gekomen en is schade aangericht aan drie kantoren en de slaapkamer van de Palestijnse leider....

Israël heeft met de actie wraak genomen voor de zelfmoordaanslag waarbij woensdag zeventien mensen om het leven zijn gekomen. Een lid van de Islamitische Jihad blies zich op in een auto, rijdend naast een bus. Onder de zestien Israëlische slachtoffers waren dertien soldaten. Met de aanslag wilde de Islamitische Jihad de Zesdaagse Oorlog, 35 jaar geleden, herdenken. Toen bezette Israël onder meer de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De belegering van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider duurde zes uur. Arafat beschuldigt Israël ervan een poging te hebben gedaan hem te doden. Een raket sloeg anderhalve meter naast zijn slaapkamer in. Arafat zou op het moment van de belegering in zijn bed hebben gelegen, ware het niet dat hij had besloten door te werken in zijn kantoor.

Een woordvoerder van het Israëlische leger ontkent dat Arafat persoonlijk doelwit was van de actie. 'Maar als de intentie was geweest Arafat te raken, zou dat geen probleem zijn geweest', zei de woordvoeder. Hij noemde de Israëlische actie in Ramallah 'het minste dat je kunt doen bij wijze van zelfverdediging'. Israël houdt de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor de aanslag van de Islamitische Jihad.

Tijdens spoedoverleg kort na de zelfmoordaanslag besloot het Israëlische veiligheidskabinet de aanvallen op Jenin, Nablus, Tulkarm en Qalqilya voort te zetten. De dader van de aanslag kwam uit Jenin, verklaarde de Islamitische Jihad. Israël beschouwt deze stad en het nabijgelegen vluchtelingenkamp als broedplaats van terrorisme, waar zelfmoordaanslagen op Israël worden beraamd.

Rusland riep de internationale gemeenschap donderdag op een conferentie te houden om een einde te maken aan het geweld in het Midden-Oosten. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Ivanov moet de wereld met wezenlijke maatregelen komen.

Eerder deze week kwam Egypte met nieuwe vredesvoorstellen. Begin volgend jaar zou er een Palestijnse staat moeten worden gesticht op 42 procent van de in 1967 door Israël bezette gebieden. Tot die tijd moeten de Palestijnse gebieden worden opgebouwd en de hervormingen van de veiligheidsdiensten zijn afgerond. Ook moeten er dan verkiezingen zijn gehouden.

Deze Palestijnse 'ministaat' zou slechts een tussenoplossing zijn, benadrukken de Egyptenaren. Beide staten moeten na de stichting van de Palestijnse staat binnen drie jaar een definitieve oplossing voor alle problemen vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden