Leger Indonesië weg uit Oost-Timor

Indonesië maakt volgende week dinsdag een begin met de terugtrekking van troepen uit Oost-Timor. Dat heeft een woordvoerder van het leger vrijdag bekend gemaakt....

Van onze medewerker

JAKARTA

Hoeveel troepen in Oost-Timor zijn gelegerd is evenmin duidelijk. Officiële cijfers spreken van circa vijfduizend. Buitenlandse waarnemers en inwoners van Oost-Timor schatten dat het aantal ligt tussen tien- en twintigduizend. Het eiland is sinds 1976 een voortdurende bron van onrust. In dat jaar annexeerde Indonesië de voormalige Portugese kolonie. De Verenigde Naties hebben de inlijving nooit erkend.

Het terugtrekken van de troepen volgt op een eerdere aankondiging van president Habibie. Eerder al liet hij een aantal Timorese politieke gevangenen vrij. De Indonesische president heeft het eiland bovendien een verregaande vorm van autonomie in het vooruitzicht gesteld. Zijn voorganger, Soeharto, was nooit bereid tot enig compromis.

De voorstellen van Habibie zijn positief ontvangen door de speciale gezant van de VN, Jamsheed Marker, die vorige week een bezoek bracht aan het eiland. Hij zei dat terugtrekking van troepen een voorwaarde vormt voor een oplossing van de problemen, maar begreep ook dat Indonesië uit veiligheidsoverwegingen niet alle soldaten van het eiland kan halen.

Ook de Oost-Timorese bisschop Belo juicht de plannen van Habibie toe. Minder positief waren de reacties van Portugal en Xanana Gusmao, de leider van de Oost-Timorese vrijheidsbeweging Fretelin, die sinds 1993 gevangen zit. Zij blijven aandringen op een referendum waarin de Timorese bevolking zich kan uitspreken over aansluiting bij Indonesië of onafhankelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden