Leger in Zimbabwe zaait verwarring over het lot van Mugabe

President Robert Mugabe gaat met de door hem ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa rechtstreeks overleg voeren over de politieke toekomst van Zimbabwe. Dat heeft de legerleiding van het land maandagavond gezegd tijdens een persconferentie in een kazerne in de hoofdstad Harare.

Mark Schenkel
Emmerson Mnangagwa op 10 februari 2016 Beeld ap
Emmerson Mnangagwa op 10 februari 2016Beeld ap

Volgens de verklaring keert Mnangagwa 'binnenkort' terug naar Zimbabwe, en zal 'de natie' worden geïnformeerd 'over de uitkomst van de gesprekken tussen de twee'.

President Mugabe ontsloeg op 6 november Mnangagwa als vicepresident, waarop Mnangagwa naar een onbekende locatie vertrok. In de nacht van 14 op 15 november intervenieerde het Zimbabwaanse leger en werd Mugabe onder huisarrest geplaatst. Het leger zou niet accepteren dat Mugabe zijn vrouw Grace positioneerde als zijn opvolger ten koste van Mnangagwa.

Onder veel Zimbabwanen heerst de verwachting dat Mnangagwa nu alsnog op korte termijn de volgende leider van het land wordt. De verklaring van het leger van maandagavond gaat niet op dit scenario in. De verklaring rept enkel van gesprekken tussen Mnangagwa en Mugabe. Legerleider Constantino Chiwenga zou naar verluidt bereid zijn om Mugabe zelfs zijn huidige termijn als president te laten uitzitten, tot in 2018. De legertop lijkt vooral te willen laten zien dat zij zorgvuldig te werk gaat, om de indruk te voorkomen van een brute machtsgreep in Zimbabwe.

De legertop roept voorts regeringspartij Zanu-PF, Zimbabwe's veteranen van de onafhankelijkheidsstrijd, de oppositie en de bevolking op om geen 'acties' te ondernemen die 'de vrede bedreigen'. De oproep duidt mogelijk op eerste tekenen van onenigheid over de te volgen weg met betrekking tot Mugabe. Zanu-PF en de oorlogsveteranen laten blijken dat zij Mugabe - die zij jarenlang steunden - zo snel als kan weg willen hebben als president. Bestuurders van Zanu-PF kwamen maandagmiddag bijeen in Harare voor overleg over een procedure om Mugabe af te zetten als president. De partij had Mugabe tot maandag 12 uur 's middags gegeven om uit zichzelf terug te treden. Een afzettingsprocedure in het parlement zou dinsdag kunnen worden gestart.

Zanu-PF stemde op zondag al voor de verwijdering van Mugabe als voorzitter van de partij. Bij die speciale bijeenkomst werd Emmerson Mnangagwa aangewezen als de toekomstige partijleider. Niettemin zouden er nu dus wrijvingen bestaan tussen Zanu-PF en de legertop over de vervolgstappen richting een politieke transitie in Zimbabwe. Mugabe zelf zei dat hij zijn kabinet bijeenroept voor vandaag.

Wat is er aan de hand in Zimbabwe?

Duizenden Zimbabwanen in Harare de straat op voor het vertrek van Mugabe
Vroegere strijdmakkers van het 93-jarige staatshoofd mengen zich in Harare onder burgers, jong en oud, blank en zwart. Plus: interviews met drie demonstranten.

Zo vieren de Zimbabwanen feest
Correspondent Mark Schenkel legt de euforie van de Zimbabwanen vast. Bekijk hier zijn foto's.

Luidt het eind van presidentschap Mugabe een nieuw begin in voor Zimbabwe?
Opgetogenheid over de machtswisseling-in-slowmotion overheerst in Harare. Na 37 jaar nadert eindelijk het einde van het presidentschap van de 93-jarige Robert Mugabe, is de teneur.

Optimisme overheerst in Zimbabwe: veel slechter kon het niet worden
Het plan van president Robert Mugabe om zijn vrouw in het zadel te helpen heeft zich tegen hem gekeerd. Hij is door het leger op een zijspoor gezet. De bevolking reageert optimistisch: veel slechter kon het niet worden.

Financieel gegoochel in Zimbabwe: niemand weet hoeveel 'echt' geld er eigenlijk nog is
John Chiringah rekent 2 liter aanmaaklimonade af met krediet op zijn telefoon; in Zimbabwe is een schreeuwend tekort aan cash. De fles kost 2,59 dollar - de prijzen worden hier uitgedrukt in Amerikaanse dollars sinds de Zimbabwaanse dollar in 2009 is afgeschaft wegens een Weimar-achtige ontwaarding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden