nieuws

Leger evacueert inwoners Valkenburg, honderden moeten huis uit na uitvallen stroom

Militairen van een brigade uit Oirschot zijn in Valkenburg te hulp geschoten bij de evacuatie van inwoners. Honderden mensen moeten weg omdat in ruim 400 woningen de stroom is uitgevallen.

Redactie
Water stroomt door de straten in Mechelen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Water stroomt door de straten in Mechelen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De militairen hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Elsloo duizenden zandzakken gevuld. Die zijn vervolgens naar kwetsbare plaatsen gebracht langs met name de Geul en de Gulp. Beide riviertjes zijn veranderd in brede stromen, die op veel plaatsen voor overstromingen zorgen. De Geul dreigde vandaag rond 11.00 uur de dorpen Meerssen en Bunde blank te zetten.

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul vaardigde om 02.00 uur ’s nachts een noodbevel uit om kwetsbare ouderen gedwongen te evacueren als ze weigeren hun ondergelopen woning te verlaten. Woensdagavond waren in de gemeente al de bewoners van een hospice en twee verpleeghuizen naar een veiligere plek overgebracht.

Netbeheerder Enexis meldt dat er door het hoge water in Valkenburg twee stroomstoringen zijn. Daardoor zitten 433 huishoudens zonder stroom. Daarnaast hebben 115 huishoudens in Mechelen op dit moment geen gas.

De A2 tussen knooppunt Kerensheide bij Geleen en Kruisdonk in de buurt van Maastricht wordt in beide richtingen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Dat deel van de snelweg gaat dicht vanwege overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen.

Rijkswaterstaat deelt een video van de rivier, die nog net onder een brug van de snelweg door kan stromen. Het stuk dat wordt afgesloten op de A2 is 12 kilometer lang. Eerder werd op die snelweg al de afrit Meerssen afgesloten vanwege wateroverlast, net als de verbindingsweg A2 vanuit Eindhoven naar de A65 richting Tilburg en de afrit Sint Michielsgestel op de A2 vanuit Eindhoven.

In het dorp Hoensbroek, nabij Heerlen, dreigde enige tijd de waterbuffer De Dem over te lopen. De gemeente gaf een waarschuwing uit. Mensen die in de buurt van de waterbuffer wonen, werd gevraagd een veilig plekje in huis te zoeken en stroom en gas af te sluiten. Gedurende de nacht werd er water weggepompt om de druk op de waterbuffer te verlichten, liet de Veiligheidsraad Zuid-Limburg aan de NOS weten. Daarmee lijkt het gevaar voorlopig geweken, aldus een woordvoerder.

Het Rode Kruis heeft 50 veldbedden neergezet in de gemeente Gulpen-Wittem. Daarvan waren er gedurende de nacht 25 bezet, meldt een woordvoerder.

De gemeente Landgraaf, in de buurt van Heerlen, riep inwoners op hun spullen in veiligheid te brengen voor het te laat is. Het is voor de hulpdiensten onmogelijk om overal tegelijk hulp te bieden, aldus de gemeente. ‘Ook zijn de gronden inmiddels zo verzadigd dat het wegpompen van water nauwelijks een oplossing meer is’, aldus de gemeente.

Code geel

Het KNMI heeft de weercode voor Zuid-Limburg vannacht bijgesteld, van code rood naar code geel. Er valt minder regen dan gisteren, maar de wateroverlast is nog lang niet over.

In de nacht van woensdag op donderdag is nog eens tien tot twintig millimeter regen gevallen, maar op donderdag worden geen extreme hoeveelheden regen meer verwacht, meldt Meteo Limburg. Toch geldt wegens de wateroverlast nog steeds code geel, aldus het KNMI. Demissionair premier Rutte zei ‘alles te doen wat nodig is’ tegen de wateroverlast.

Bij de Maas wordt dezer dagen ook hoogwater verwacht. De rivier bereikt volgens de laatste prognose van Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag een niveau dat dicht in de buurt komt van het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Dan stroomt de rivier tijdens de piek naar verwachting met 2.750 kuub water per seconde, uitzonderlijk in juli.

null Beeld

De Roer tussen de Duitse grens bij Vlodrop en de monding in de Maas bij Roermond bereikt in de nacht van woensdag op donderdag zijn hoogste waterstand ooit. Volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord passeert rond die tijd 180 kuub water per seconde.

Bewoners bekijken de schade als gevolg van de hevige neerslag bij de monumentale hoeve De Oliemolen in Heerlen. Beeld ANP
Bewoners bekijken de schade als gevolg van de hevige neerslag bij de monumentale hoeve De Oliemolen in Heerlen.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden