NieuwsInauguratie

Leger en FBI bezorgd dat soldaten Nationale Garde gevaar kunnen zijn voor inauguratie

Het Amerikaanse leger en de FBI proberen met alle macht te voorkomen dat soldaten van de Nationale Garde een gevaar vormen voor de inauguratie van aankomend president Joe Biden. Terwijl de ruim 20 duizend militairen extra werden gecontroleerd, waarschuwde de FBI dat rechtse extremisten mogelijk verkleed als gardisten Washington willen binnenkomen.

Stieven Ramdharie
Soldaten van de Nationale Garde voor het Capitool. Washington is omgebouwd tot een militaire vesting.  Beeld EPA
Soldaten van de Nationale Garde voor het Capitool. Washington is omgebouwd tot een militaire vesting.Beeld EPA

Zeker twaalf gardisten zijn al verwijderd nadat tijdens een onderzoek was gebleken dat ze banden hadden met extreem-rechtse milities. Om welke groepen het gaat, maakte de Nationale Garde dinsdag niet bekend.

De vrees voor ‘lone wolves’ onder de militairen die woensdag de inauguratie van Biden moeten bewaken, tekent de groeiende nervositeit onder de autoriteiten. Biden verblijft vanaf dinsdag in Washington dat is omgebouwd tot een militaire vesting om te voorkomen dat aanhangers van president Trump en extreem-rechtse militanten de machtsoverdracht verstoren.

De militairen van de Nationale Garde, een verlengstuk van de krijgsmacht in de vijftig staten, bewaken niet alleen belangrijke locaties in Washington, zoals het Capitool. Ze zullen ook prominent aanwezig zijn als Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris bij het Capitool zullen worden beëdigd. De gardisten zijn afkomstig uit Washington en alle staten, dus ook bijvoorbeeld Texas waar de aanhang van Trump groot is.

De extra controle van de soldaten, die wordt ondersteund door de FBI, moet voorkomen dat Washington het toneel wordt van een ‘aanval van binnenuit’ terwijl de hele wereld toekijkt hoe Biden en Harris de eed afleggen. Het Amerikaanse leger is de afgelopen jaren het slachtoffer geworden van deze ‘insider attacks’, vooral in Afghanistan. Het ging hier om bevriende Afghaanse soldaten die op militaire bases plotseling het vuur openden op Amerikaanse militairen.

Verdacht gedrag

Het Pentagon, de FBI en de Secret Service, de beveiligingsdienst die waakt over de inauguratie, houden ook in de gaten of gardisten behulpzaam kunnen zijn bij het leggen van bommen. De FBI gaat na of sommige van de duizenden militairen banden hebben met extremisten. Ook worden commandanten en soldaten gevraagd goed te letten op collega’s die verdacht gedrag vertonen. Nog nooit eerder waren zoveel leden van de Nationale Garde aanwezig bij de inauguratie van een president.

‘Hoewel we geen informatie hebben die duidt op een bedreiging van binnenuit, doen we alles wat in onze macht ligt om de hoofdstad te beveiligen’, aldus waarnemend minister van Defensie Christopher Miller. ‘Wij kijken een tweede, een derde keer naar iedereen die wordt ingezet bij deze operatie’, aldus staatssecretaris Ryan McCarthy van de Landmacht. Volgens McCarthy en andere functionarissen hebben de controles, waarbij in databases wordt gekeken naar mogelijke relaties van militairen met verdachte figuren, tot nu toe echter niets opgeleverd.

Dat de Nationale Garde mogelijk een zwakke plek kan zijn bij de beveiliging van de inauguratie, blijkt ook uit een waarschuwing van de FBI aan alle diensten die zijn betrokken bij de enorme operatie. De FBI zei maandag geluiden te hebben opgevangen, bij het in de gaten houden van extreme groepen, om controleposten in de stad te infiltreren. Het zou met name gaan om aanhangers van de complotbeweging QAnon.

Verkleed als gardist

‘Leden hebben erover gesproken om zich voor te doen als soldaten van de Nationale Garde’, aldus een inlichtingenbriefing waarover The Washington Post beschikt. ‘Ze geloven dat het voor hen zo gemakkelijker zal zijn om beveiligde gebieden binnen te komen.’ Het Pentagon heeft militairen van de Nationale Garde daarom gewaarschuwd goed op te letten op personen die verkleed zijn als gardisten.

De FBI waarschuwt ook dat extremisten de afgelopen tijd kaarten van kwetsbare plekken hebben bekeken en hebben besproken hoe deze locaties kunnen worden gebruikt om de strenge beveiliging te omzeilen. Uit het stuk, dat een opsomming is van alle potentiële gevaren voor de inauguratie, blijkt verder dat ‘lone wolves’ en aanhangers van QAnon hebben aangegeven dat ze woensdag van plan zijn te komen naar Washington.

Volgens de FBI zijn hun agenten echter nog niet gestuit op een concreet plan om de machtsoverdracht te verstoren. ‘Niets wijst op enige actie’, aldus de FBI over de onderschepte communicatie tussen verdachte personen.

Lees ook

Joe Biden (78) wordt de oudste president van de VS ooit, hoe kan hij nog zo’n zware baan aan?

Biden zal zijn eed afleggen tijdens een extreem beveiligde en afgeslankte ceremonie. Zo ziet de dag eruit

Biden heeft geen vrijbrief voor progressief beleid, maar kan toch veel waarmaken – als hij slim opereert

Was de afwezige First Lady gevangene in slecht huwelijk of juist een stiekeme verzetsstrijder?

Muziek tijdens de inauguratie: bol van symboliek en onderliggende boodschappen

Waarom er steeds weer gedoe is over politieke ‘covergirls’ van Vogue VS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden