Update

Leger Egypte waarschuwt voor 'desastreuze consequenties'

Het leger van Egypte heeft zaterdag gewaarschuwd voor 'desastreuze consequenties' als de politieke crisis in het land niet middels een dialoog wordt opgelost. In een verklaring zei het leger dat een serieuze dialoog de 'beste en enige' manier is om het geschil te beslechten.

Caïro vanochtend. Beeld afp

Morsi is van de Moslim Broederschap. Het leger, dat in 1952 de macht greep, en de broederschap zijn lange tijd 'water en vuur' geweest. Het leger heeft zaterdag in een op de tv voorgelezen verklaring gewaarschuwd dat het geen geweld zal tolereren. Het leger 'steunt de dialoog omdat die de enige weg naar een oplossing is'. Het zou erg tragische gevolgen hebben als de politieke groepen geen overeenkomst bereiken, aldus de militairen.

De Moslim Broederschap heeft op haar beurt zaterdag beklemtoond achter Morsi te staan. De leider, Mohammed Badie, zei dat zijn beweging 'koste wat het kost de legitimiteit van president Morsi zal verdedigen'. Hij klaagde dat sinds de protesten tegen Morsi 22 november losbarstten er bijna 30 kantoren van de broederschap in brand zijn gestoken. De broederschap verwelkomde de verklaring van het leger. Daarin werd met geen woord gerept over eventueel ingrijpen door militairen.

De militairen regeerden van 1952 tot de machtsovername door Morsi. Die heeft te maken met nog een andere steunpilaar van het in februari 2011 gevallen regime van Hosni Mubarak, de magistraten. In een poging de tegenstribbelende rechters uit te schakelen, vaardigde Morsi 22 november een decreet uit waarin hij zichzelf boven de rechterlijke macht stelde. Hij wilde daarmee ook voorkomen dat opperrechters het opstellen van een grondwet belemmeren. Morsi regelde snel een ontwerpgrondwet door die te laten schrijven door islamisten uit zijn aanhang. Hij wil het 15 december in een referendum voorleggen.

Morsi's daadkracht heeft tot een storm van vaak bloedig protest geleid. Veel Egyptenaren vrezen dat Morsi bezig is Mubaraks autoritaire regime te vervangen door een dictatuur van de broederschap. Morsi ontkent dat en stelt slechts tijdelijk meer bevoegdheden nodig te hebben om de hervormingen waar de revolutie van vorig jaar op aanstuurde, door te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.