Leger des Heils probeert zaak gescheiden vader af te kopen met 7.000 euro en excuusbrief

De jeugdbescherming van het Leger des Heils heeft een vader 7.000 euro en een excuusbrief aangeboden, met als voorwaarden dat hij het hoger beroep tegen de hulporganisatie zou intrekken en zou zwijgen over deze deal. Ook zouden de partijen zich dan 'tegenover anderen en de media niet onnodig grievend en negatief over elkaar uitlaten'. Maar Bas van 't Hoff (56) gaat niet op dit voorstel in. 'Dit verhaal moet in de openbaarheid komen.'

Bas van 't Hoff.Beeld Marcel van den Bergh

In 2000 werd Van 't Hoff verlaten door zijn vrouw, die de drie kinderen meenam. Na een langdurige juridische strijd werden zijn twee zoons in 2010 aan hem toegewezen. Hij verwijt instanties als Jeugdzorg en het Leger des Heils dat ze hem niet hebben geholpen en zelfs hebben tegengewerkt om contact met zijn kinderen mogelijk te maken.

Daarom wil Van 't Hoff dat ook het Hof zich over de kwestie buigt. Het gaat hem om het principe, zegt hij, waardoor veel vaders als hij jarenlang geen contact hebben met hun kinderen. 'Het beleid van instanties om één ouder buitenspel te zetten, meestal de vader, maar tegenwoordig soms ook de moeder, richt zo veel schade aan. Dat wil ik bestrijden, voor anderen, na mij.'

Naar schatting in 5 procent van de scheidingen zien vaders - en steeds meer moeders - hun kinderen niet meer door problemen met de naleving van de omgangsregeling. Er zijn volgens hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg ongeveer tweeduizend ouders per jaar die contact met hun kind verliezen. 'Je ziet wel een kentering, dat rechters nu strenger optreden tegen een moeder die niet meewerkt. Maar gezien de desastreuze uitwerking die een vechtscheiding heeft op het kind, zou de druk op de onwillige ouder nog wat steviger kunnen zijn.'

In 2007 oordeelde de rechter dat de drie kinderen van Van 't Hoff en zijn ex onder toezicht moesten worden gesteld. Toen wees de rechter ook de instelling aan die de gezinsvoogd levert voor dit toezicht. In dit geval het Leger des Heils, die een landelijk werkende afdeling jeugdbescherming heeft, gespecialiseerd in complexe gezinssituaties.

Van 't Hoff (56) kreeg eerder van de Nationale Ombudsman en de rechter gelijk in zijn klacht dat de gezinsvoogd van het Leger des Heils onprofessioneel en partijdig heeft gehandeld. Deze voogd heeft volgens de Nationale Ombudsman zichzelf onderdeel gemaakt van het conflict door zich achter de moeder te scharen. 'Onder meer hierdoor heeft de vader zijn kinderen lang niet kunnen zien.'

'De jeugdbescherming Leger des Heils heeft zich, achteraf bezien, te veel gericht op het creëren van rust in de thuissituatie bij de moeder', schrijft de algemeen directeur in de excuusbrief. De instelling 'ziet nu in dat door die handelwijze toen het risico van vervreemding van de kinderen jegens de andere oudere kan ontstaan'.

In 2015 wint Van 't Hoff de zaak bij de rechter in eerste aanleg. Op één punt wijst de rechtbank de klacht af: jeugdzorg zou geen inbreuk hebben gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van hem en de kinderen. Daarom gaat Van 't Hoff toch in hoger beroep. Dat dient op 31 oktober.

Volgens een woordvoerder van de jeugdbescherming van het Leger des Heils is een schikkingsvoorstel gedaan 'om rust te creëren' en zeker niet om de zaak in de doofpot te stoppen. Zolang de zaak onder de rechter is, wil zij niet op de kwestie ingaan. 'Wij beschermen kinderen tegen een bedreiging van hun ontwikkeling na een scheiding. We willen lering trekken uit zaken, ook van die van meneer Van 't Hoff. Helaas zien wij dat met een toename van vechtscheidingen veel kinderen klem komen te zitten in de conflicten tussen hun ouders.' De christelijke grondslag van de organisatie heeft volgens de woordvoerder geen invloed op de visie op bijvoorbeeld de rolverdeling in gezinnen.

Lees verder

Hij vocht zaak na zaak voor het recht om zijn kinderen te zien
Rechercheur Bas van 't Hoff voerde een lange juridische strijd om na zijn scheiding het contact met zijn kinderen te herstellen. Hij richt zich vooral op de instanties, zoals de kinderbescherming en jeugdzorg. 'Ze lijken soms eerder het conflict te versterken dan te sussen.' (+)

Rechters treden strenger op bij echtscheidingen: een kind is niet deelbaar
Naar schatting in 5 procent van de 35 duizend echtscheidingen per jaar zien vaders - en tegenwoordig steeds meer moeders - hun kinderen niet meer door problemen met de naleving van de omgangsregeling. Volgens hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg verliezen ongeveer tweeduizend ouders per jaar het contact met hun kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden