Leger des Heils krijgt opnieuw minder kleding

Ook het afgelopen jaar heeft het Leger des Heils weer minder oude kleding ingezameld dan de jaren ervoor. Al 5 jaar lang gaat het aantal ingezamelde kilo's textiel omlaag, maakte de instelling vandaag bekend.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

De oorzaak van de daling ligt voor een deel in de slechte economische situatie, waardoor mensen minder kleren kopen en deze langer dragen.

In totaal werd vorig jaar ruim 21 miljoen kilo textiel ingezameld, wat 6,3 procent minder is dan in 2012. Ten opzichte van 2009 is er een daling van 19 procent.

De liefdadigheidsorganisatie zegt dat nog steeds veel vodden bij het gewone afval verdwijnen. Naar schatting is dat 135 miljoen kilo per jaar (60 procent van het totaal). 'Hier valt nog heel veel winst te behalen voor mens en milieu.'

Meer geld naar goede doel
Hoewel er minder textiel binnenkwam, wist het Leger des Heils meer geld van de kledinginzameling door te schuiven naar het goede doel: 4 miljoen in 2013 tegenover 1,2 miljoen het jaar ervoor. Dat kwam behalve door de doorverkoop van de tweedehandskleding ook door het verlagen van de bedrijfskosten die met de inzameling gepaard gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden