Leger des Heils betaalde misbruikslachtoffers tienduizenden euro's

Het Leger des Heils heeft een schikking getroffen met minstens drie slachtoffers van seksueel kindermisbruik binnen de kerken van de maatschappelijke organisatie. In twee van de drie gevallen ging het om misdaden begaan door Leger-officieren, meldt dagblad Trouw.

Koning Willem-Alexander vorig jaar tijdens de opening van de Noordkaap, een nieuwe multifunctionele woonvoorziening van het Leger des Heils. Beeld ANP

Meerdere vertegenwoordigers van de organisatie wisten hiervan af, maar grepen niet in. Het Leger des Heils erkent dat er naast deze drie misbruikslachtoffers vanuit het verleden nog enkele gevallen bekend zijn’ aan wie een schadevergoeding werd betaald. Om hoeveel slachtoffers dat precies gaat, wil de organisatie niet zeggen. De twee officieren die het misbruik pleegden, werden overgeplaatst. Beiden zijn inmiddels niet meer werkzaam bij het Leger des Heils.

Het misbruik van de drie slachtoffers blijkt uit een aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven door het Leger des Heils, meldt de krant. Het fonds verzorgt bemiddeling na geweld of misbruik voor zowel particulieren als de overheid. Samen kregen de slachtoffers op advies van het Schadefonds krap 30.000 euro. Eén van hen zegt tegen Trouw dat hij ontevreden is over de schadevergoeding. De twee andere slachtoffers wilden niet reageren.

Het Leger des Heils betreurt het misbruik, dat in de jaren zeventig plaatsvond. ‘Er is indertijd niet goed geluisterd en niet gezocht naar passende oplossingen, zoals het stoppen van het misbruik en het aanbieden van juiste begeleiding of behandeling aan slachtoffers', aldus het Leger in een reactie.

Het Leger des Heils is actief in 126 landen. De christelijke organisatie telt zo'n 7.000 werknemers en 14.000 vrijwilligers, en houdt zich bezig met onder meer tweedehandswinkels en hulp aan dak- en thuislozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden