Leger Congo weert VN-militairen uit gevechtszones

KINSHASA (ANP) - Het Congolese leger laat VN-vredesmilitairen, Rode Kruismedewerkers en journalisten niet toe tot gebieden in het oosten van het land. Het leger rukt daar samen met Rwandese militairen op om Rwandese Hutu-milities te bestrijden.

Circa tweeduizend Rwandese militairen trokken dinsdag de Democratische Republiek Congo binnen. De gezamenlijke operatie van Congo en Rwanda moet tien tot vijftien dagen duren. De troepen zouden onderweg zijn naar Rutshuru, 100 kilometer ten noorden van de regionale hoofdstad Goma, maar de situatie was daar woensdagochtend nog kalm.

Rwanda en Congo kwamen in december overeen dat de Hutu-milities in Congo aangepakt moeten worden. Binnen de zogeheten FDLR-milities bevinden zich strijders die in 1994 deelnamen aan de slachting van bijna een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's in Rwanda. Zij vluchtten naar Congo om aan vervolging te ontkomen. De FDLR is ongeveer zesduizend man sterk.

Burgerbevolking

De Tutsi-rebellen van Laurent Nkunda, die grote delen van de provincie Noord-Kivu in handen hebben, hebben de militairen laten passeren. Deze CNDP-rebellen zeggen de lokale Tutsi-bevolking te beschermen tegen de Hutu-milities omdat de regering dat niet doet.

De Verenigde Naties en verscheidene hulporganisaties maken zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor de burgerbevolking. ,,Bij gevechten drie maanden geleden, sloeg een kwart miljoen mensen op de vlucht en werden burgers gedood, verkracht en huizen geplunderd door alle gewapende partijen'', aldus het hoofd van hulporganisatie Oxfam in Congo, Juliette Prodhan.

Het Congolese leger is eveneens betrokken bij een andere gezamenlijke operatie in het noordoosten, met Uganda. Congo probeert samen met het buurland jacht te maken op de Ugandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony, die ook hun toevlucht hebben gezocht tot het uitgestrekte Afrikaanse land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden