Leger Congo doodt 35 Tutsi-rebellen

KINSHASA (ANP) - Het leger van de Democratische Republiek Congo heeft donderdag circa 35 rebellen gedood die loyaal zijn aan generaal Laurent Nkunda van de bevolkingsgroep Tutsi's. Dit heeft een militair bevelhebber laten weten. Het vijf uur durende gevecht vond plaats in de provincie Noord-Kivu.

Een militair bevelhebber van Nkunda sprak de versie van het leger over wat er gebeurd was tegen. ,,We zijn vandaag weer aangevallen. Het leger verkondigt leugens. Het is oorlog via radiogolven.''

Een informeel door de VN gestimuleerd staakt-het-vuren vorige maand had een einde gemaakt aan de hevigste gevechten in de mineraalrijke provincie. Het bestand kan tussentijdse schermutselingen tussen strijders van Nkunda, regeringstroepen, lokale milities en rebellen uit buurland Rwanda echter niet volledig terugbrengen.

In het noorden en oosten van de voormalige Belgische kolonie zijn dit jaar al meer dan 160.000 mensen op de vlucht geslagen wegens gevechten en gruweldaden. Hulpverleners hebben door de onveilige situatie maar beperkt toegang tot de vluchtelingenkampen. Officieel is het sinds 2003 vrede in de DRC, na een jarenlange oorlog die mogelijk aan 4 miljoen mensen het leven heeft gekost. Maar met name in Noord-Kivu wordt nog steeds gevochten. Er wordt gemoord, verkracht en geplunderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden