Leger brengt Tamil Tijgers en burgers in het nauw

Opnieuw duizenden burgers op de vlucht voor strijdende partijen op Sri Lanka...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM Opnieuw zijn duizenden Tamil-burgers woensdag de kleine strook land in het noordoosten van Sri Lanka ontvlucht waar de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) zich hebben verschanst. Volgens de Sri Lankaanse regering hebben bijna 82 duizend mensen die de ‘gevechtsvrije zone’ de afgelopen twee dagen zijn ontvlucht, zich gemeld in opvangkampen.

Tegelijkertijd verkeren mogelijk nog tienduizenden mensen in levensgevaar. Zij bivakkeren tussen de strijdende partijen. Volgens het Internationale Rode Kruis is de humanitaire toestand daar ‘rampzalig’. De burgers hebben gebrek aan voedsel, water en medische verzorging. Honderden mensen zouden sinds maandag zijn omgekomen.

Sinds regeringstroepen maandag een door de Tamil Tijgers opgeworpen aarden wal hadden doorbroken, hebben zij eenderde van de landtong in handen gekregen, aldus de regering. Het zou gaan om het middengedeelte van de strook, die daardoor in tweeën zou zijn verdeeld.

Met de opmars van het leger in de tot voor kort ‘gevechtsvrij’ genoemde zone van ongeveer 1,5 bij 14 kilometer, lijkt de finale militaire vernietiging van de Tamil Tijgers nu echt nabij. Een Amerikaanse diplomaat in Sri Lanka, Michael Owen, zei dinsdag tegen verslaggevers dat in de 26 jaar oude burgeroorlog een ‘beslissend punt’ is bereikt. ‘We zien de mogelijkheid van belangrijke ontwikkelingen binnen de komende 48 uur’, zei hij.

De Tamil Tijgers strijden voor een eigen staat in het noordoosten van het eiland. Eerder deze week negeerden ze een ultimatum van de regering. Woensdag zei president Mahinda Rajapakse dat Velupillai Prabhakaran, de leider van de Tamil Tijgers, daarmee zijn kans op een eventuele amnestie verspeeld heeft.

De belangrijkste woordvoerder van de Tamil Tijgers, Velayudam Dayanadi, en een tolk hebben zich woensdag volgens het leger overgegeven aan de strijdkrachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden