Leger Birma schiet met scherp

De militairen in Birma hebben het geweld in Rangoon donderdag opnieuw opgevoerd. Zij schieten niet langer over de hoofden van de demonstranten heen, maar hebben kogels afgevuurd op de menigte....

Van onze correspondent Michel Maas

De Japanse regering heeft krachtig geprotesteerd tegen de dood van de 50-jarige Kenji Nagai, die met een videocamera opnamen maakte voor het Japanse agentschap APF. Tokio houdt de Birmese leiders verantwoordelijk voor de ‘wreedheid’ die Nagai het leven kostte.

Ook uit andere hoofdsteden kwam het militaire regime weer onder vuur te liggen. De organisatie van Zuidoost-Aziatische landen Asean, waarvan Birma lid is, sprak haar ‘weerzin’ uit over het geweld dat tegen de betogers Birma wordt gebruikt en riep de junta op daar ogenblikkelijk een eind aan te maken.

De Verenigde Staten hebben financiële strafmaatregelen afgekondigd tegen veertien hooggeplaatste Birmese functionarissen. Hun banktegoeden in de VS zijn bevroren. Amerikaanse burgers mogen geen zaken meer met ze doen.

Wegversperringen, waarschuwingsschoten, traangas en een golf van arrestaties hebben ook donderdag weer niet kunnen verhinderen dat opnieuw tienduizenden burgers in Rangoon de straat op gingen. De dodelijke schoten vielen nadat alle andere pogingen om de demonstraties te beteugelen geen effect bleken te hebben.

Onder de demonstranten waren ditmaal opvallend weinig monniken. In de nacht van woensdag op donderdag hadden militairen zeker zes kloosters bestormd; daarbij zouden tweehonderd monniken zijn opgepakt.

In de loop van de dag werden op verscheidene plaatsen in de stad nog meer monniken en een onbekend aantal burgers hardhandig afgevoerd. Ook twee vooraanstaande leden van de oppositiepartij NLD, de partij van de gevangen Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, werden gearresteerd.

Ook zonder de inspirerende leiding van de monniken gingen burgers donderdag de straat op. Betogers kregen van het leger tien minuten de tijd om te vertrekken. Het dreigement van ‘extreme maatregelen’ en de waarschuwingsschoten joegen hen inderdaad even uit elkaar. Maar telkens hergroepeerden de demonstranten zich na een tijdje elders in de stad. In de straten heerste pure chaos.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden