'Leger Birma heeft vrijbrief voor verkrachtingen'

Haar man werd weggestuurd om sigaretten te halen. In zijn afwezigheid vergrepen de soldaten zich beurtelings aan de jonge vrouw, moeder van twee kinderen. Toen de echtgenoot terugkwam kreeg hij te horen dat het geen zin had om de groepsverkrachting te rapporteren. 'Wij mogen vrouwen verkrachten', zeiden de militairen.

AMSTERDAM - Het is een van de gruwelijke scènes uit een rapport over verkrachtingen door het leger in Birma. Volgens de opstellers, een in Thailand gevestigde organisatie voor vrouwenrechten, gebruiken de Birmese strijdkrachten seksueel geweld als oorlogswapen. Een wapen in de strijd tegen opstandige groepen van etnische minderheden.


Sinds drie jaar geleden met het aantreden van een burgerregering een einde werd gemaakt aan een halve eeuw van repressief militair bewind, komen deze gewelddadige praktijken nog steeds voor, zegt de Vrouwenliga van Birma. 'Hetzelfde patroon is zichtbaar: de misdaden die het Birmese leger heeft begaan na het aantreden van de nieuwe regering vertonen overeenkomsten met de misdaden die daarvoor zijn gedocumenteerd.' De daders worden zelden of nooit bestraft.


In het rapport wordt melding gemaakt van ruim honderd verkrachtingen, vaak in groepsverband. Onder de slachtoffers zijn jonge kinderen; 28 vrouwen werden vermoord of zijn overleden aan hun verwondingen. Volgens Tin Tin Nyo van de Vrouwenliga vormen deze gevallen slechts het topje van de ijsberg. Sommige gebieden waar het leger actief is, konden vanwege de onveiligheid niet door onderzoekers worden bereikt.


De meeste excessen speelden zich af in de noordelijke en oostelijke grensgebieden Kachin en Shan waar de strijdkrachten het opnemen tegen rebellen. Vaak vergrijpen militairen in uniform zich aan vrouwen ten overstaan van hun echtgenoten en andere familieleden. 'Psychologische oorlogvoering', stelt de Vrouwenliga. 'Seksueel geweld wordt stelselmatig door het leger gebruikt om de gemeenschappen van etnische minderheden te demoraliseren en te vernietigen.'


Een regeringswoordvoerder ontkende tegenover persbureau Reuters dat verkrachting wordt gebruikt als wapen. 'Als er individuele gevallen zijn, proberen wij krachtig op te treden tegen de daders.'


In Birma is sinds 2011 een burgerregering aan de macht, maar het leger behoudt grote invloed op het landsbestuur. Een kwart van de parlementszetels is voorbehouden aan militairen. Volgens de Vrouwenliga zal er weinig veranderen zolang de grondwet de strijdkrachten de vrijheid geeft hun eigen zaken te regelen. Dan hoeft het leger zich weinig gelegen te laten liggen aan het burgerbewind.


Kritiek op misdaden van militairen wordt in Birma zelden geuit. Ook oppositieleider Aung San Suu Kyi spaarde het leger toen haar onlangs op een persconferentie werd gevraagd wat zij vindt van de berichten dat verkrachting wordt gebruikt als wapen. In haar antwoord vermeed ze kritiek op de generaals en zei ze dat rebellengroepen zich ook schuldig maken aan seksueel geweld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden