Leger Birma bezet bolwerk van rebellerende Karen

Het Birmese verzet heeft een zware klap toegediend gekregen met de inname van zijn voornaamste bolwerk in Manerplaw door het regeringsleger....

Reuter, AP, AFP

BANGKOK/MAE SOT

Naar schatting drieduizend Birmese soldaten trokken vrijdagochtend Manerplaw binnen, op 280 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Rangoon.

De militairen staken strategische gebouwen in brand, voor zover dat al niet was gebeurd door de vluchtende rebellen. Het is voor het eerst dat Manerplaw in handen is van de regering, sinds de Karen daar in 1948 begonnen te strijden voor autonomie.

De KNU heeft vier- tot achtduizend strijders en is daarmee de belangrijkste verzetsbeweging in het door een militaire junta geregeerde Birma.

De organisatie werkt nauw samen met de studentenrebellen en de tegenregering die werd gevormd na de neergeslagen democratische opstand van 1988. Naast KNU-hoofdkwartier was Manerplaw het centrum van de Birmese oppositie, waaronder de Nationale Liga voor Democratie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

Sen Aung, minister van Gezondheid in de tegenregering, noemde de situatie gisteren 'kritiek'. Tienduizend mensen zijn volgens hem naar Thailand gevlucht. Minn Aung Myint van het Democratisch Studentenfront van Birma sprak van een 'grote nederlaag'. Hij zei dat het moeilijker zal worden de strijd voort te zetten. De opstandelingen zullen echter diep binnendringen in Birma en 'een guerrilla-oorlog beginnen'.

Ruim twee jaar geleden riep de regering een eenzijdig bestand uit om de circa twaalf etnische verzetsbewegingen ertoe te brengen de wapens neer te leggen. Dat werd door vier groeperingen, waaronder de KNU, van de hand gewezen. In december begon de opmars van het leger. De Karen boden daarop aan om te onderhandelen, maar dat werd door de regering in Rangoon geweigerd.

De regering profiteerde tijdens haar offensief van onenigheid in de KNU. De leiding van de organisatie, voornamelijk bestaand uit christenen, raakte in conflict met een deel van de over het algemeen boeddhistische strijders. Ongeveer vierhonderd boeddhisten bezetten een tempel bij het punt waar de rivieren Salwin en Moei samenstromen. Van daaruit bestookten zij hun tegenstanders in de KNU.

Vorige week trok het Birmese leger de rivier Salwin over, de laatste verdedigingslinie voor Manerplaw. De ongeveer duizend rebellen die het hoofdkwartier verdedigden werden vrijdagmorgen vroeg met artillerievuur en betrekkelijk licht bewapende infanterie verdreven.

Een deel van de opstandelingen zou zich hebben teruggetrokken in Thi Thay Kee aan de grens met Thailand. Ooggetuigen in de Thaise grensplaats Mae Sot zeiden vijftig tanks te hebben waargenomen die mogelijk een aanval zouden inzetten op de laatste Karen-stellingen in Wang Ka, Naw Tha en Kaw Moo Ra, zestig kilometer ten zuiden van Manerplaw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden