Update

Leger bijna in Benghazi, kans no-flyzone neemt toe

AMSTERDAM - Terwijl aanhangers van de Libische leider Moammar Kadhafi opstandelingen bevechten op de weg naar Benghazi, overlegt de VN-Veiligheidsraad opnieuw over het al dan niet instellen van een no-flyzone. De kans dat die er komt lijkt iets groter te zijn geworden, nu de Verenigde Staten niet langer uitsluiten zo'n vliegverbod te gaan steunen.

Van onze redactie
Afgebrande voertuigen op de weg bij Ajbadiyah. Beeld reuters
Afgebrande voertuigen op de weg bij Ajbadiyah.Beeld reuters

Sterker nog, de VS willen zelfs verder gaan dan een vliegverbod en Libische burgers ook beschermen tegen aanvallen vanaf de grond of over de zee, aldus VN-ambassadeur Susan Rice. Zij benadrukte dat de VS niet zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad willen ingrijpen. Ook willen ze geen Amerikaanse troepen op Libische bodem inzetten en willen ze dat veel verschillende landen, met name van Arabische staten, aan een eventuele actie deelnemen.

Landen als Duitsland, China en Rusland liggen echter nog steeds dwars. Zij noemen het instellen van een vliegverbod 'ineffectief' en vrezen politieke schade. Dinsdag en woensdag slaagden de wereldmachten er daardoor niet in om overeenstemming te bereiken, ondanks aandringen van Frankrijk en Groot-Brittannië, die voorstander zijn van het instellen van een no-flyzone.

Openlijk ingrijpen om een van de strijdende partijen in een burgeroorlog aan een overwinning te helpen is zeer ongebruikelijk.

Hoofdkwartier
Ondertussen hebben de troepen van Kadhafi bijna Benghazi bereikt. Die oostelijke stad wordt beschouwd als het hoofdkwartier van de opstandelingen, en de strijd die daar op het punt staat uit te breken zou daarom wel eens beslissend kunnen zijn. De opmars van de pro-Kadhafi-troepen lijkt enige vertraging te hebben opgelopen bij Ajbadiyah, een strategisch gelegen plaats aan de kustweg die naar Benghazi leidt. Het is nog steeds onduidelijk of en zo ja in welke mate Ajbadiyah weer in handen is van Kadhafi.

Saif al-Islam, de zoon van de Libische leider, zei gisteren op de Franse televisiezender Euronews dat de strijd om Benghazi binnen 48 uur beslist zal zijn. 'No-flyzone of niet, het zal te laat zijn.' Kadhafi zelf zei afgelopen nacht in een interview op de staatstelevisie dat hij niet verwacht dat er een hevige strijd zal losbarsten in Benghazi.

Ultimatum
Eerder had de Libische leider de bevolking van Benghazi een ultimatum gesteld: voor middernacht (plaatselijke tijd; 23.00 uur onze tijd) moesten ze de schuilplaatsen van rebellen en de wapendepots verlaten hebben. Voor zover bekend is het de afgelopen nacht rustig gebleven in de stad. Een arts van een plaatselijk ziekenhuis zei tegen persbureau Reuters dat ambulances de hele nacht heen en weer hebben kunnen rijden naar Ajbadiyah. 'Dat had niet gekund als de vijandelijke troepen al voor de deur hadden gestaan.'

Verschillende hulporganisaties, waaronder het Internationale Rode Kruis, hebben uit voorzorg hun medewerkers uit Benghazi teruggetrokken. Zij zitten nu veelal in oostelijker gelegen plaatsen als Tobruk.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden