INTERVIEW

Legendarisch rondje op de parade

De zomer is pas echt begonnen als de Parade-karavaan weer langs de grote steden trekt. Deze dagen is het theaterfestival neergestreken in Den Haag, waar gasten van de Volkskrant u door het uitgebreide programma gidsen. Vandaag: Chantal Denise Ebbinge (27) ook wel bekend als DJ Lady Agga.

Eva Oude Elferink
null Beeld Chantal Denise Ebbinge
Beeld Chantal Denise Ebbinge

Niet te warm gehad gisteravond?

Het viel best mee. Ik was meteen vanuit mijn werk gekomen, dus ik had geen jasje of iets bij me. Op een gegeven moment begon het een beetje te waaien, toen dacht ik nog 'shit'. Maar het werd niet koud, het was juist heel relaxt.

Ben je een vaste gast op de Parade?

Ja, ik ben in alle steden wel een keer geweest. Ik kom zelf uit Den Haag, maar woon nu in Amsterdam. Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar Den Haag blijft wel echt de aller leukste plek om naar de Parade te gaan.

null Beeld Chantal Denise Ebbinge
Beeld Chantal Denise Ebbinge

Waarom?

Het Westbroekpark is supermooi zo tegen Scheveningen aan, tussen de duinglooiingen. Voor mij is het ook feest van herkenning. Ik ga er ieder jaar samen met mijn ouders naartoe, dat is traditie geworden. Even bijkletsen, heel lekker eten. In Amsterdam is het vaak zo druk dat je nergens kunt bestellen. Daardoor is de kwaliteit van het festival, het eten en de bediening in Den Haag denk ik beter. Vorig jaar ben ik in Amsterdam niet eens gegaan. Te vol, te massaal. Met geluk kun je daar net naar één voorstelling, in Den Haag ga ik er zeker naar twee of drie.

Hoort bij die traditie ook een vaste ronde over De Parade?

We gaan er altijd blanco naartoe, bestellen eerst een fles wijn en gaan dan op het bord kijken welke voorstellingen er spelen. Ik kies altijd een 'kwalitatieve' voorstelling van een gerenommeerd gezelschap, één waarvan je weet dat het goed is. En ik vind het ook altijd leuk naar iets geks te gaan en me compleet te laten verrassen. Dan gaan we een rondje lopen, focussen op het eten, want dat is altijd lekker. Zoals de falafels van Hot Mama Hot. En door naar de Sangriabar, die staat in Den Haag voor de zweefmolen. Mijn ouders gaan daar niet in, maar ik en mijn vrienden wel. Naar mate het later wordt, komen er meer vrienden bij en wordt de groep steeds groter. Dat is altijd heel gezellig.

null Beeld Chantal Denise Ebbinge
Beeld Chantal Denise Ebbinge

Op de Parade zijn genoeg gekke voorstellingen te vinden, daar houd je dus wel van?

Ik vind het vaak grappig, maar daarom wil ook liever in ieder geval één ding zien wat ik ken, zodat ik zeker weet dat ik iets meekrijg. Ik ben bijvoorbeeld naar het Nationale Toneel gegaan (Liefde is een donut, red.), zij stonden voor het eerst op De Parade. Vroeger ging ik best vaak naar het NT. Ik heb zes jaar op het Buitenhof in Den Haag gewoond, het NT zat daar zo'n 500 meter vandaan. Dat waren vaak wat serieuzere, zwaardere stukken. Dus ik was heel benieuwd wat ze op De Parade zouden doen.

En, wat vond je?

Het was fantastisch! Het was een heel komisch, muzikaal stuk over liefde en verlangens in het decor van een supermarkt. Zelfs Anniek Pheifer zong. De zaal zat helemaal vol, we konden niet eens zitten. Maar dat was niet erg, zo leuk was het. Je voelde, of ten minste zo leek, dat ze die voorstelling met zoveel plezier hebben gemaakt. Echt heel goed en ook anders dan wat ik van het NT ben gewend.

Beter?

Toegankelijker. Ik weet dat ze bij het NT best kampen met een verouderd publiek. Deze voorstelling is de perfecte brug naar een jonge doelgroep. Soms is het te gek hoor, een mooie voorstelling van Shakespeare, maar het is ook best een lange zit. Dit was heel fris, snel en gevat. Er spatte zoveel energie vanaf dat je het een uur daarna nog voelde. Het is bijna zonde dat ze dit alleen op De Parade spelen.

En de andere voorstelling die je hebt gezien?

Dat was Bingo van De Nieuw Amsterdam. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, dat maakte het ook weer heel grappig. Het kaartje was alleen best duur, 17 euro. Toch veel voor De Parade. Ik ga er verder niet te veel over verklappen, maar het voelde meer als een maatschappelijk experiment dan een voorstelling.

Hoe bedoel je?

Je loopt een soort bingopaleis binnen met een barretje en allemaal tafeltjes. Je gaat ook echt bingospelen, met echte prijzen. Iemand won twintig euro, iemand anders vijftig. Aan het eind was er iets met een prijs en meisje uit het publiek. En haar boze moeder. We dachten eerst dat het erbij hoorde, maar dat was niet zo. Het einde van de voorstelling was daardoor heel gek, het voelde niet als een einde. Terwijl we de tent uit liepen begon iedereen met elkaar erover te praten. We zagen het als een experiment van de makers om in te spelen op de reactie van het publiek en zo te tonen wat geld en gokken met de mens doet.

Later die avond heb ik nog aan mensen die na ons naar die voorstelling waren geweest, gevraagd hoe het bij hen eindigde. Dat was heel anders. Ik denk dat de makers wel rekening hadden gehouden met zo'n reactie als van die moeder, maar ik ben toch benieuwd hoe ze vanochtend wakker zijn geworden. Het was in ieder geval een hele beleving. Juist ook omdat je vooraf niet weet waar het naartoe gaat, is het overweldigend.

Parade papa

De Parade bestaat dit jaar 25 jaar.

Lees hier het uitgebreide profiel over Terts Brinkhof, de bedenker van De Parade,

Zijn het aanraders?

Zeker. Ik hoop dat het NT dit ook buiten De Parade gaat spelen, want het is een fantastisch stuk om een breder publiek kennis met hen te laten maken. Een soort instapmodel. De Bingoshow zal mij ook zeker bijblijven, vooral door de wending die onze voorstelling kreeg. De kaartjes zijn alleen niet echt goedkoop en De Parade is al best kostbaar. Maar daar zit ook wel weer de crux van die show, misschien hebben ze dat nodig om dit soort reacties uit te lokken.

(tekst loopt door onder de foto)

Chantal Denise Ebbinge. Beeld Kasper van Steveninck
Chantal Denise Ebbinge.Beeld Kasper van Steveninck

Wat mogen mensen in ieder geval niet missen als ze naar de Parade gaan?

Mensen die voor het eerst op De Parade komen, moeten voor het legendarische rondje gaan. Na binnenkomst eerst lekker eten, wijntjes drinken. Dan naar een voorstelling en de Sangriabar. Een rondje in de zweefmolen, door naar de silent disco en dan de avond aftoppen door zelf poffertjes te bakken in de poffertjeskraam, omdat je dan weer een beetje trek begint te krijgen. Het zijn de dingen die al jaren op De Parade staan, maar ieder jaar weer blijft het leuk.

In elke Paradestad zijn bijzondere gasten die persoonlijke tips geven; elke donderdag een eigen columnist met zijn/haar visie op de week. Blijf op de hoogte en volg het evenement op twitter.com/vk_events.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden