Lege winkels zonder glas in Buenos Aires

Het geluid van het bijeenvegen van glasscherven domineert het centrum van Buenos Aires. Overal zijn glaszetters aan het werk. De zwaarst getroffen panden zijn provisorisch dichtgetimmerd en moeten tot na de kerst wachten om te worden opgelapt....

Het is of er een wervelstorm door het hart van de Argentijnse hoofdstad is geraasd. In een straal van een kilometer rond het presidentiële paleis aan het Plaza de Mayo is vrijwel geen pand ontkomen. Geen enkele van de vele banken is gespaard, maar ook restaurants, hotels en winkels zagen hun ruiten sneuvelen.

Het is het zichtbare overblijfsel van de volksopstand die donderdag een einde maakte aan de regering van president De la Rua. Wat begon als een vreedzame protestbijeenkomst ontaardde in een veldslag tussen politie en demonstranten, die hun woede koelden op de omliggende gebouwen.

Zes demonstranten werden door de politie doodgeschoten. Hoewel een rechter zich persoonlijk naar het Plaza de Mayo had begeven om de ordetroepen te bevelen zich terug te trekken, gingen zij met ongekend geweld de menigte te lijf. Ex-president De la Rua en de hoogste politiechef zijn officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens de dood van de zes.

'Tegen de muur degenen die het land uitverkocht hebben', is de meest voorkomende leus op de rolluiken van de winkels die op tijd dicht waren. 'Afgelopen met de corrupte politici', is een goede tweede. De leuzen zijn een nadrukkelijke waarschuwing aan de nieuwe regering dat het geweld terugkeert als zij geen andere economische koers inslaat.

Dit weekeinde is het uitgestorven in het centrum van Buenos Aires. Niet omdat het publiek bang is voor nieuwe ongeregeldheden, maar omdat het domweg geen geld heeft om uit te geven. De bevroren banktegoeden zijn nog steeds niet vrijgegeven en de meeste geldautomaten zijn leeg.

'In alle bioscopen in calle Lasalle 4,50 peso per voorstelling'. Grote borden in de Kalverstraat van Buenos Aires bieden films voor de halve prijs aan bij de lange reeks bioscopen. Normaal staan hier ellenlange rijen, maar nu is de belangstelling nul. Een bioscoop bood zelfs twee films voor 4,50, maar heeft het desondanks niet gered, het gebouw staat te huur.

Het enige theater waar het druk is blijkt bij nader inzien zondag zijn première als kerk te beleven. De Universele Kerk van het Koninkrijk Gods probeert mensen naar binnen te lokken met bekertjes vruchtenbowl. Met succes, want de versnapering is gratis.

In de lege restaurants hangen de obers verveeld rond. In de beroemde tearooms wordt een enkele schaarse klant als een vorst binnengehaald. Hele series winkels en pizzatenten zijn dicht en hebben een bord Te huur op de deur.

De middenstand doet alle mogelijke moeite klanten te werven. De meeste winkels geven 50 procent korting aan wie contant betaalt. En ze accepteren zelfs Patacones en Lecops, namaakgeld dat door de autoriteiten van sommige provincies is uitgegeven. Alles is goed als iemand maar iets wil kopen. Maar hun moeite is vergeefs, de winkels blijven leeg. In het centrum van Buenos Aires kun je in de praktijk zien wat het betekent dat een land failliet is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden