Lege gebouwen Rijk ingezet voor opvang vluchtelingen

Leegstaande gebouwen van de rijksoverheid kunnen worden ingezet voor de huisvesting van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Het zijn onder meer leegstaande kantoren, kazernes, zorginstellingen en gevangenissen. In totaal gaat het om 80.000 vierkante meter waarin duizenden vluchtelingen kunnen wonen.

Interieur van de voormalige Arnhemse koepelgevangenis. In de koepelgevangenis worden al tijdelijk 350 tot 400 asielzoekers opgevangen. Beeld ANP

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft dat vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt. Het Rijksvastgoedbedrijf biedt de panden, die voor de verkoop bedoeld zijn, aan aan de gemeenten. Die kunnen ze na de nodige aanpassingen inzetten om vluchtelingen die in Nederland mogen blijven een tijdelijke woning te bieden. De panden kunnen ook door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden ingezet voor noodopvang.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het besluit er onder meer toe moet leiden dat er meer doorstroming komt van 12.000 tot 13.000 mensen die nu nog in een asielzoekerscentrum zitten, maar recht hebben op een woning. Het kan wel voorkomen dat meerdere families zullen moeten samenwonen in een huis. 'Soberheid is onvermijdelijk', aldus de premier.

Minister Stef Blok van Rijksdienst en Wonen. Beeld ANP

Uitzondering

Het kabinet gaat het ook mogelijk maken dat woningcorporaties met al hun ervaring de panden kunnen beheren en onderhouden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een uitzonderingsmogelijkheid in de Woningwet, die juist bedoeld is om corporaties weg te houden bij de exploitatie van panden die ze niet zelf in eigendom hebben.

De maatregelen moeten onder meer de druk op de bestaande voorraad aan sociale huurwoningen verlichten. Het kabinet wil voorkomen dat de huisvesting van vluchtelingen die hier mogen blijven leidt tot langere wachttijden voor andere woningzoekenden.

Van natuurgebied tot azc

Natuurgebied Heumensoord is verbouwd tot azc. Vandaag nemen de eerste asielzoekers hun intrek in de 'paviljoens'. Met z'n achten bij elkaar, voor ieder een bed en een kast met slot. Bekijk de foto's hier.

Koepelgevangenis

De Koepelgevangenis in Arnhem, die sinds augustus leeg staat, wordt al gebruikt als asielopvang. De gemeente Arnhem voelt zich overvallen, schreef Volkskrantverslaggeefster Anneke Stoffelen hierover in september. Voor het gemeentebestuur is het geen ideale gang van zaken, want hoewel het Centraal Orgaan Asielzoekers verantwoordelijk is voor het opvangen van de asielzoekers, wordt het college uiteindelijk door de bewoners afgerekend op het slagen of mislukken van de operatie in hun stad.

De vluchtelingen zitten in de Koepelgevangenis ter afwachting van hun aanmeldprocedure in Ter Apel. Bij aankomst vraagt menigeen zich af waar hij is beland, schrijft Stoffelen. 'Is dit een kerk?', vraagt een Syriër bij het zien van de Koepel. Zodra de gemeente Arnhem andere locaties klaar heeft, verhuist de noodopvang.

De eerste asielzoekers arriveren bij de koelgevangenis in september. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden