Legale wietteelt lost afvalprobleem op

Een door de overheid gecontroleerde teelt van cannabis kan ook positieve effecten hebben voor het milieu. Want in dat geval kunnen ook de reststoffen van de wietproductie, zoals hennepafval en steenwol, 'legaal' worden ingezameld....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Dat zegt de milieucoördinator van het politiedistrict Tilburg, B. van Ganzewinkel. De politie stuit herhaaldelijk op illegale stortplaatsen van wietkwekers in de regio.

Ze dumpen gemiddeld vier tot vijf keer per week afval in de bossen en wegbermen rond Tilburg. Het gaat niet alleen om plantenresten, maar ook om de steenwol waarop de hennepplanten groeien. Volgens Van Ganzewinkel is vooral de steenwol schadelijk voor het milieu.

De Tilburgse politie maakt deel uit van de werkgroep die in opdracht van burgemeester Stekelenburg onderzoek heeft gedaan naar de wietproductie in de stad. Stekelenburg wil af van de 'hypocriete' situatie dat de verkoop van wiet en hasj in koffieshops onder voorwaarden wordt gedoogd, maar de productie van het spul niet.

Hij bepleit daarom eveneens een gedoogbeleid voor een aantal gecontroleerde wietproducenten.

De werkgroep van gemeente, politie, justitie en koffieshophouders heeft het onderzoek onlangs afgerond. De resultaten zijn vervat in de nota Aan de achterdeur wordt niet meer gekocht!, die maandag werd besproken door het gemeentebestuur. De gemeente wilde gisteren nog niet ingaan op de inhoud van de voorstellen. De nota wordt eerst naar minister Korthals van Justitie gestuurd, vergezeld van een aanbiedingsbrief.

Maar inmiddels is uitgelekt dat Tilburg denkt aan een proef met maximaal twaalf wietkwekerijen die niet alleen worden gedoogd, maar ook streng worden gecontroleerd op kwaliteit. Tegelijkertijd wordt extra politie ingezet tegen andere, illegale wietproducenten.

Volgens politiewoordvoerder K. Bouman is een bijkomend voordeel van de gedoogde wietproductie 'dat ook het inleveren van afval wordt gelegaliseerd'. Daartoe kunnen speciale inleverpunten in het leven worden geroepen, waar de kwekers hun reststoffen kwijt kunnen. De Tilburgse politie signaleert een toename van het dumpen in de natuur. Afgelopen maand alleen al werden bijna twintig dumpingen van hennepafval gemeld.

Vooral na 'veegacties' (grootschalig politieoptreden tegen hennepkwekers na een reeks van klachten) is er vaak sprake van een fikse opleving van het aantal dumpingen in de natuur. 'Dan worden veel andere illegale kwekers opeens ook bang om ontdekt te worden en proberen ze snel van de spullen af te komen', aldus Bouman.

In de afgelopen drie jaar zijn in Tilburg 112 kwekerijen opgerold, zowel bij mensen thuis als op bedrijfsterreinen . De dertien koffieshops betrekken het merendeel van hun wiet van bedrijfsmatige kwekers uit de stad of uit het noorden van het land. De omzet van de koffieshops wordt geraamd op zo'n tien miljoen gulden per jaar.

De thuiskwekers worden meestal toevallig ontdekt of na klachten van omwonenden.

Zo werd de politie afgelopen weekeinde nog gealarmeerd over een hoog oplopende ruzie tussen een 48-jarige Tilburger en diens vriendin. In razernij vernielde de man het huisraad, waarbij ook enkele hennepplanten over het balkon naar beneden werden gegooid.

Bij de huiszoeking stuitte de politie op een hennepkwekerij in de slaapkamer van het stel.

Of Tilburg echt kan beginnen met de gecontroleerde wietproductie, hangt vooral af van de opstelling van minister Korthals van Justitie.

Die komt dit voorjaar met zijn drugsnotitie. Ook negentien andere gemeenten in Nederland maken zich in navolging van Tilburg sterk voor het gedogen van wietproducenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden