'Legale wietkwekerijen doelwit van extreem geweld'

De korpsleiding van de Nationale Politie is tegen het gedogen van wietteelt omdat ze bang is dat criminelen deze 'legale' hennepkwekerijen 'met extreem geweld' zullen overvallen. Door die dreiging moeten de kwekerijen permanent worden bewaakt, wat extra politie-inzet vergt.

Beeld anp

Dit schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, in een notitie aan de regionale korpsen die in handen is van de Volkskrant. Hij reageert daarmee op de recente oproep van 50 gemeenten om in navolging van wietverkoop in coffeeshops ook de wietteelt te gedogen. Burgemeesters en wethouders van deze gemeenten vinden het onaanvaardbaar dat de teelt nu volledig aan criminelen wordt overgelaten.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil echter niets weten van regulering van de wietteelt. In zijn voetsporen mengt nu ook de Nationale Politie zich in het slepende conflict tussen lokaal en nationaal bestuur.

Rippen van oogstbare planten
'De criminaliteit wordt door regulering niet aangepakt', aldus Bik. 'Het is voorstelbaar dat de georganiseerde criminaliteit zich gaat toeleggen op het 'rippen' van de 'legale' hennepkwekerijen. Het rippen van oogstbare planten is een fenomeen dat nu al geregeld voorkomt en vaak gepaard gaat met - extreem - geweld en hoge veiligheidsrisico's voor de personen in en nabij de betreffende hennepkwekerij (mishandeling, gijzeling, liquidatie). De legale hennepkwekerijen moeten - om het veiligheidsdoel te realiseren - 24 uur worden beveiligd.'

Beeld anp

Ook is hij bang voor het 'verweven raken' van hennepteelt en andere vormen van zware criminaliteit, wat de aanpak 'extra complex' maakt. 'Het aantal illegale kwekerijen zal niet direct verminderen', aldus Bik. 'Er vindt waarschijnlijk slechts een verschuiving van de afzetmarkt plaats, van binnen- naar buitenland.'

Het schrijven is bedoeld als standpuntbepaling voor regionale politiechefs in hun veiligheidsoverleg met burgemeesters en hoofdofficieren van justitie (de zogenoemde driehoek). Burgemeester Paul Depla van Heerlen zegt in een reactie 'verbijsterd' en 'onthutst' te zijn over de argumentatie van Bik.

Vrees voor represailles
'Wij willen met legale kwekerijen de wietteelt uit handen van criminelen halen. Maar de Nationale Politie zegt: nee, dat doen we niet, want dan dreigen criminelen onze kwekerijen te gaan rippen. Uit vrees voor represailles doen we dus niks, en laten de wietteelt in handen van criminelen. Dat is de omgekeerde wereld, en de rechtsstaat onwaardig.'

Ruud Bik. Beeld anp

Depla is één van de initiatiefnemers van het burgemeestersmanifest voor gereguleerde hennepteelt. Hij erkent dat legale kwekerijen beveiligd moeten worden, maar dat moeten chemiebedrijven, tbs-klinieken en geldtransporten ook. 'We zijn niet achterlijk, we gaan niet in elke loods in de stad hennep kweken', aldus de PvdA-burgemeester.

Hij heeft laten uitzoeken welke kweekruimte er nodig is om alle coffeeshops van Limburg van wiet te voorzien. Om 8.000 kilo wiet en 1.300 kilo hasj per jaar te kweken, is een productieruimte van 13 duizend vierkante meter nodig, ofwel 115 bij 115 meter, ruim tweeënhalf voetbalveld.

Dat is volgens Depla te overzien en te beveiligen. Hij oppert dat de productie kan plaatsvinden 'in een lege tbs-kliniek of op een reeds beveiligd chemieterrein'.

Geen generaal pardon
Meerdere ondernemers hebben de gemeente al benaderd om de productie ter hand te nemen, onder wie ook coffeeshopeigenaren. Bestaande grote kwekers krijgen volgens hem geen kans: 'Het wordt geen generaal pardon voor illegale wietkwekers.'

De voorbereidingen en het denken over 'hoe zo'n bedrijf eruit zal zien' gaan door. Depla zal niet beginnen zonder juridische basis. Hij hoopt dat Opstelten onder de toenemende druk eens zal instemmen met een experiment.

'Wij zijn geen pro-cannabisbeweging', onderstreept Depla. 'Maar het huidige systeem werkt niet en geeft ruim baan aan criminelen. Niks doen is geen optie, dan kunnen we nog beter stoppen met het gedoogbeleid, zoals de christelijke partijen willen. Hoe kan een minister van Justitie het huidige coffeeshopbeleid verdedigen, dat illegaliteit als uitgangspunt heeft?'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.