Legale en illegale handel in vuurwerk verweven

Het merendeel van de vijftien vuurwerkgroothandels in Nederland houdt zich bezig met de import en distributie van illegaal vuurwerk.

Van onze verslaggever Weert Schenk

Op verzoek van de groothandelaars classificeren Chinese fabrikanten het zware vuurwerk opzettelijk als minder gevaarlijk. De importeurs nemen hiermee bewust veiligheidsrisico’s.

Dit zegt directeur Roeland Nieuweboer van de inlichtingen - en opsporingsdienst van het ministerie van VROM (VROM-iod). Hij baseert zich op zes grote strafrechtelijke onderzoeken naar illegale vuurwerkhandel. Volgens hem bestaat er een vrij compleet beeld van de verwevenheid tussen legale en illegale handel. Ondanks rechterlijke veroordelingen gaan de groothandels door met hun illegale aanvoer, stelt Nieuweboer. Daarnaast zijn zeker acht criminele organisaties actief in deze handel.

De hoeveelheid illegaal vuurwerk in Nederland omvat ongeveer een miljoen kilo. Het gaat vooral om lawinepijlen en vlinders. De VROM-iod-directeur ziet een direct verband tussen deze uiterst explosieve knallers en de grote maatschappelijke schade tijdens Oud en Nieuw.

Volgens vuurwerkhandelaar Leo Groeneveld, woordvoerder van de groothandels, doen de drie bedrijven met een gezamenlijk marktaandeel van 80 procent (waaronder dat van hemzelf) zeker geen illegale zaken. Over de rest durft hij geen uitspraak te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden