Legaal films streamen wordt steeds makkelijker

Films legaal kijken wordt eenvoudiger, zeker nu er apps zijn die de streamingdiensten doorzoeken.

null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Nooit zal het hoofdredactioneel commentaar in de Volkskrant zo snel op zijn wenken zijn bediend. Twee weken geleden pleitte dat er bij de film- en tv-industrie voor om het de consument nóg makkelijker te maken om legaal aan content te komen. Dit ter bestrijding van de nog altijd virulente videopiraterij. Pardoes duiken er twee handige apps op die precies dát doen.

De eerste heet Willem en is gemaakt door Pathé, de grootste bioscoopketen van het land en uitbater van Pathé Thuis, een online-videotheek voor de thuiskijker. Onze verbeelding ging meteen met ons aan de haal, maar Willem is niet genoemd naar De Film van Ome Willem of naar de portier van de monumentale bioscoop Tuschinski in Amsterdam. 'Willem' moeten we associëren met 'wil 'm zien'.

De app laat het filmaanbod in de bioscoop en thuis zien, maar legt niet uit wát en wáár precies. Volgens Pathé gaat het om actuele titels in álle bioscopen (niet alleen de eigen theaters) en om het huur- en koopfilmaanbod bij Ziggo, KPN, Pathé Thuis, Google Play en Apple iTunes. Er valt van elke film een trailer te bekijken en het oordeel te lezen van de landelijke dagbladen en filmsites uitgedrukt in één zin en nul tot vijf sterren. Andere details ontbreken. Meteen kaartjes bestellen kan niet. Dat bewaart Pathé voor versie 2. Wel kunnen we onze cinefiele voorkeuren delen via Facebook.

Justwatch

De andere app, Justwatch, biedt een zoekmachine voor het aanbod aan speelfilms en tv-shows bij online-videotheken. We kunnen zoeken op titels, acteurs- en regisseursnamen en zelfs jaartal in de catalogi van Netflix, Videoland, Pathé, Apple iTunes, Google Play, Microsoft Films en MUBI. Justwatch laat koop- en huurprijzen zien en geeft details over de film plus de meta-rating (het gemiddelde van meerdere recensies) bij de International Movie Data Base (imdb.com) en RottenTomatoes.com. We kunnen ook recent in prijs verlaagde films opvragen.

Van de twee is Justwatch de betere app, hoewel de Engelse teksten nog niet zijn vertaald naar het Nederlands, het aanbod van de betaalzenders HBO en NLZiet ontbreekt en je voor bioscoopvertier elders moet wezen.

null Beeld -
Beeld -

Beide apps zouden er goed aan doen de vijf jaar oude app RunPee in te lijven. Die laat zien op welk moment je in de film een plaspauze kunt nemen zonder iets wezenlijks te missen en of er nog wat leuks valt te zien tijdens of na de aftiteling. De hoeveelheid plaspauzes zegt niets over hoe goed of slecht een film is, leggen de makers in hun veel gestelde vragen (FAQ) uit. Het maximum aantal sanitaire stops lijkt drie.

RunPee blijft briljant.

Willem, Justwatch, Runpee apps voor filmliefhebbers, alle drie voor Android en iOS, m.u.v. Willem (alleen iOS), gratis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden