Leferink leidt Ommen naar winst op opgebrand AMVJ

De volleybalsters van Volco Ommen hebben de competitie een verrassende wending gegeven. De Sallandse vrouwen brachten AMVJ met 3-0 de eerste nederlaag toe en namen daardoor de leiding over van de regerend kampioen....

Van onze handbalmedewerker

OMMEN

Na de blamerende nederlaag tegen Sliedrecht waren er twijfels gerezen over de kwaliteiten van de Ommense formatie. De speelsters van trainer Mathieu manifesteerden zich zondagmiddag echter onmiskenbaar in de stijl van een serieuze titelkandidaat. Vooral international Elles Leferink was op dreef. In de eerste set sloeg de Europese speelster van het jaar serverend en aanvallend bijna in haar eentje alle ambities van AMVJ aan gruzels: 15-8.

AMVJ stond er verdwaasd bij. Van de opslag ging geen enkele dreiging uit en in de stop stapelden de Amstelveense speelsters fout op fout. Ommen wierp tegen deze ontredderde tegenstander alle schroom van zich af. In de tweede set (15-8) traden daaroor ook de Witrussische Novikova en de solide debuterende Chinese Xu Xin uit de schaduw.

Tijdens het derde bedrijf liep AMVJ uit naar 2-6. Die achterstand inspireerde Ommen echter tot zijn sterkste periode. Met gedurfd combinatiespel en uitstekende drie-meter-aanval hield het AMVJ permanent onder druk. Voor AMVJ eindigde het duel daardoor in een nachtmerrie. De speelsters raakten geïrriteerd door de overmacht, scoorden geen enkel punt meer (15-6) en konden na amper zeventig minuten wedstrijd al gaan douchen.

Het lijkt erop dat AMVJ nu al de tol moet betalen voor het compacte en zware programma van dit seizoen. Trainster Brunninkhuis sprak na afloop van een langdurige teambespreking over een 'grote geestelijke moeheid' bij haar speelsters. 'Het lukt de meiden niet meer om zich op te laden voor zo'n wedstrijd. Daarom nemen we de komende dagen wat rust.'

Standen: eredivisie mannen: Dynamo 10-18, Capelle en Brevok 10-16, Zwolle en ZVH 11-16, AMVJ 12-10, VVC 12-6, Expalvo 13-6, Radius 10-2, Sudosa 11-2.

Vrouwen: Volco Ommen 11-20, AMVJ 10-18, VVC 10-16, Martinus 11-16, Pollux 11-14, Olympus 11-10, Sliedrecht Sport 12-8, Sudosa 12-6, Brevok 12-4, Animo 12-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden