Lef, moed en fatsoen met een gebruiksaanwijzing

Het geheim van geluk is vrijheid, maar het geheim van vrijheid is lef. Het is mijn levensmotto, en in het dagelijkse leven een zegen als je deze zin kan beleven....

Toekomstgericht, maatschappelijk onderbouwd, afwegend in rust en fatsoen met beschaafde stappen, denkend aan vrijheid zonder te kwetsen en zonder te provoceren dat is mijn partij. Dus ik stem op de PVV... Maar dan ga ik voor een leider die ons zal leiden op een weg waarin we met z’n allen zullen lijden. Bovendien doet de PVV niet mee in de gemeenteraadsverkiezingen in Zandvoort. En ik spreek mijzelf tegen, want noch de leider van deze partij noch het partijprogramma voldoet aan mijn eisen.

SP: Is vaak boos en boos zijn is geen goed uitgangspunt voor het vinden van een oplossing. Bovendien doet ook de SP hier niet mee.

GroenLinks: Komt heel dichtbij, de zin van Femke Halsema – ‘Sommige partijen willen de eerste klas in de trein afschaffen, maar wij willen de tweede klas afschaffen’– vind ik meesterlijk. Een mooi ideaal, om met z’n allen in de eerste klas te leven, maar helaas een illusie. Bij GroenLinks omhelzen de idealen de dromen en de illusies.

VVD: Heeft me nooit geprikkeld. Ik vind: des te meer je verdient, des te socialer je zou moeten zijn. Een van de mooiste dingen die bij wet geregeld is; vind ik belasting betalen, zolang je ook met het belastinggeld de welvaart van het volk vooruit helpt. Dat is het mooiste aan geld: anderen te kunnen helpen, verder heeft geld geen verstand en vult het alleen de maag of het oog en nooit de geest.

PVDA: Het water waarin hun roos staat vertroebelt, net zoals de partij zelf, de roos verwelkt.

CDA: Heeft zijn tijd gehad op vele fronten.

Zweven in verlangen is een soort softdrugs, maar zweven in politiek lijkt op een labyrint waarvan je de uitgang wel ziet maar niet weet hoe je er moet komen.

Ik ga stemmen op D66. Alleen al dat ze voor donorregistratie zijn zie ik als een groot pluspunt. Opgericht in 1966, door democraten, die in hun idealen geloofden, in vrijheid met moed en lef. Een partij die zijn fatsoen nooit is kwijtgeraakt, terwijl fatsoen zijn geloofwaardigheid en zijn gebruiksaanwijzing wel is kwijtgeraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden