Leeuwarder Courant helpt ontslagen ambtenaar

Provincieambtenaar kreeg ontslag, omdat ze informatie naar krant zou hebben gelekt...

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

groningen De Leeuwarder Courant staat een ontslagen provincie-ambtenaar financieel bij. Margaret Beckers werd de laan uitgestuurd, omdat ze informatie naar de krant zou hebben gelekt.

Het incident ging over de dubieuze gang van zaken rond de tijdelijke huisvesting van de provincie Friesland. Een journalist van de krant vroeg Beckers naar een brief van de Noordelijke Rekenkamer. Zij bevestigde dat die brief bestond en mailde de journalist wat er ongeveer in stond.

‘Ze heeft een journalist correct te woord gestaan’, zegt hoofdredacteur Rimmer Mulder. ‘Daardoor is ze in grote problemen gekomen. We konden haar niet in de kou laten staan en hielpen haar aan een goede advocaat.’

Volgens die advocaat heeft Beckers, kostwinster en moeder van drie kinderen, zich hooguit schuldig gemaakt aan ‘onnadenkende loslippigheid’. Of de gewraakte publicaties in de krant haar schuld zijn, is zeer de vraag.

De journalist verifieerde zijn nieuws bij een andere bron én kreeg stukken boven water – dat gebeurde niet via Beckers. Mulder: ‘Het zou jammer zijn als de provincie ons initiatief als onvriendelijk opvat. We zijn zeker niet uit op ruzie met de provincie. Maar over deze zaak denken we duidelijk anders.’

Bij de tijdelijke huisvesting van de provincie werden aanbestedingsregels overtreden en handelde de algemeen directeur buiten zijn mandaat. De affaire kostte drie gedeputeerden hun positie. De algemeen directeur kwam er met een waarschuwing en een mandaatbeperking van af.

De Vereniging Friese Journalisten gaf Beckers in december een eervolle vermelding voor de Friese Persprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden