Leeuwarden krijgt museum en plein door gift architect

Het Wilhelminaplein in Leeuwarden moet worden opgeknapt met nieuwe winkels, een uitbreiding van de ondergrondse parkeergarage en een nieuw Fries Museum....

Een nieuw museum kan er komen dankzij architect Abe Bonnema die na zijn dood in 2001 aan het Fries Museum 18 miljoen euro naliet voor nieuwbouw.

Bonnema verwierf onder meer bekendheid met het 150 meter hoge kantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam. Aan het legaat voor het Fries Museum koppelde hij twee voorwaarden: de nieuwbouw moet plaatsvinden op of aan het Wilhelminaplein en architect Hubert-Jan Henket moet het ontwerp tekenen. Henket ontwierp bijvoorbeeld het paviljoen van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Door Bonnema's bepalingen werd in Leeuwarden een oude discussie over het Wilhelminaplein nieuw leven ingeblazen. Met de herinrichting kan het zogenoemde Zaailand 'eindelijk de maat, schaal en uitstraling krijgen van een stadsplein waar het aangenaam vertoeven is', schrijft het college van B & W dinsdag aan de gemeenteraad. Het college vraagt de raad of het kan overgaan naar de volgende fase. Tot dusver is alleen bepaald dat aan de noorden oostzijde van het plein nieuwe winkels komen, dat de ondergrondse parkeergarage wordt uitgebreid naar 700 plaatsen en dat aan de oostkant ook het nieuwe museum komt.

Het huidige Fries Museum huist in veertien panden aan de Turfmarkt. Nieuwbouw van het museum kost tussen 25 en 40 miljoen euro. De herinrichting van het hele plein bedraagt 118 miljoen euro. Afgezien van het Bonnemalegaat is het geld afkomstig van marktpartijen als Achmea en ING Vastgoed en van Europese en Haage subsidies. In de begroting resteert een gat van 29,5 miljoen euro, waarover het Fries Museum, de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden de komende tijd verder praten. De gemeenteraad beslist 11 oktober. 'We hebben nog een forse wandeling te gaan, maar we denken dat het een haalbare kaart is', aldus burgemeester Geert Dales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden