Leeuwarden bevriest contact met culturele zusterhoofdstad Valletta

Leeuwarden is wel even klaar met Valletta, de hoofdstad van Malta waarmee de Friezen dit jaar de eretitel Culturele Hoofdstad van Europa delen. Aanleiding is de ‘kwetsende toon’ van leden van het organisatiecomité op het eiland over de vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia.

2018-01-24 14:32:09 LEEUWARDEN - De winkelstraat in de hoofdstad van de provincie Friesland. Leeuwarden is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. ANP KOEN VAN WEELBeeld ANP

Caruana Galizia (53) werd in oktober vorig jaar opgeblazen door een autobom. Ze schreef kritisch over de politiek op Malta. Diverse vertegenwoordigers van het organisatiecomité van Valletta 2018 laten zich laatdunkend uit over haar en haar familie.

Leeuwarden bevriest daarom voorlopig de bestuurlijke contacten. Ook sturen de Friezen tot nader orde geen officiële vertegenwoordigers meer naar Valletta en zullen er geen officiële uitnodigingen meer worden verstuurd naar de zusterorganisatie. ‘Zolang de organisatie geen afstand neemt van die beroerde uitingen, rest ons niets anders dan dit besluit’, zegt woordvoerder Radboud Droog van de Friese organisatie.

Steen des aanstoots zijn met name de uitlatingen van Jason Micallef, voorzitter van de stichting Valletta 2018. Vorige maand, op St. Patrick’s Day, stak hij op Facebook de draak met de laatste woorden van de vermoorde journalist. ‘De situatie is uitzichtloos. Overal waar je kijkt blije mensen’, schreef hij bij een foto van een vrolijke menigte. In haar laatste blog voor haar dood tekende Caruana Galizia op: ‘Overal waar je kijkt oplichters. De situatie is uitzichtloos.’

Moeizaam onderzoek

Micallef hekelde bovendien publieke oproepen om gerechtigheid na te streven in het moeizaam verlopende onderzoek naar de moord op de journalist. Ook vond hij een tijdelijk monument voor haar in de weg staan en een volwaardig monument niet nodig.

De draai van Leeuwarden is opvallend. Twee weken geleden, na een appel van schrijversorganisatie PEN om zes maanden na de moord afstand te nemen van de uiting van Micallef, voelde de Friese Culturele Hoofdstaddirecteur Tjeerd van Bekkum daar nog weinig voor. ‘Het wordt nu superpolitiek en daar branden we onze vingers liever niet aan’, zei hij.

Maar dat was een reactie op de brief van PEN, zegt woordvoerder Radboud Droog van de organisatie in Leeuwarden nu. ‘Achteraf hadden we de tijd moeten nemen om duidelijk te maken dat we afstand nemen van moreel verwerpelijke uitingen.’

Waterpistool

Vanwege zijn opmerking werd Van Bekkum vorige week tijdens een discussieavond belaagd met een waterpistool. Ook de zus van de vermoorde journalist sprak schande van de uitlatingen van Van Bekkum. Op Malta gaat ondertussen een petitie rond om Micallef af te zetten. De voorzitter van de jury die Valletta aanwees als Culturele Hoofdstad liet deze week in The Malta Independent optekenen dat ze hem niet zullen zien bij evenementen op het eiland ‘zo lang vertegenwoordigers van het project Europese waarden vernietigen.’

De Maltese minister van Cultuur, Owen Bonnici, toonde zich tegenover The Malta Independent teleurgesteld over de Friese boycot. Hij heeft contact opgenomen met Leeuwarden en aangeboden ‘misverstanden tussen de twee steden op te helderen’. Bonnici wil echter niemand veroordelen wegens het uiten van een mening ‘of je het er nu mee eens bent of niet’. De projecten die de steden gezamenlijk organiseren gaan vooralsnog wel door. Zo willen beide Culturele Hoofdsteden samen het record breken van de Grootste Gehaakte Deken ter Wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden