Leespen werkt sneller dan zelf typen

Wie keer op keer zijn pc moet uitgraven uit een berg paperassen en met weemoed denkt aan die idioot die ooit eens heeft voorspeld dat er kantoren zouden komen waar geen snipper papier meer gebruikt wordt, moet toch eens denken aan de aanschaf van een scanner met software....

Een A4-scanner (A4 is het formaat papier dat voor brieven vaak wordt gebruikt) ziet eruit als een rechthoekige doos met een deksel, waaronder een glasplaat en daaronder een lamp. De scanner wordt met een snoer aan de pc verbonden en op die pc draait scan-software.

Leg een stuk papier met een afbeelding of tekst op de glasplaat, start de scan-software en het ding gaat aan de slag. Hij werkt als een kopieerapparaat en maakt een plaatje van het vel papier. Dat plaatje wordt opgeslagen in de pc en je kunt er verder mee aan de slag.

Het beeld dat zo wordt opgeslagen, kan worden bewerkt met speciale software. Een gescande foto kun je bijvoorbeeld op je pc-monitor 'uitsnijden', groter maken of kleiner, scherper maken of vervagen. Je kunt het plaatje ook archiveren, waarvoor speciale software beschikbaar is die het mogelijk maakt het beeld terug te vinden aan de hand van een beschrijving.

Wat meer en meer voorkomt, is het gebruik van scanner en pc om te kopiëren. De tocht naar de fotokopieermachine is niet meer nodig als je over een scanner, pc en software beschikt. Je scant een vel tekst en print de afbeelding zo vaak als nodig is, eventueel in kleur.

Scanners zijn al jaren op de markt, maar de groei zit er nog duidelijk in. Uit marktstudies en cijfers van Hewlett Packard blijkt dat de verkoop van het aantal A4-scanners sterk stijgt. In Europa zijn het afgelopen jaar 126 duizend zwart-wit-scanners verkocht en 54 duizend kleurenscanners. In de kleurenscanners zat een groei van 51 procent; bij de zwart-wit-types was dat 6 procent. Dit jaar verwacht HP een stijging op de Europese markt van meer dan vijftig procent, inclusief de langzamer groeiende zwart-wit-markt. De Nederlandse markt ligt momenteel op een jaaromzet van 18 miljoen gulden aan scanners, inclusief de bijgeleverde software.

Interessant, ook voor thuisgebruik, is de scan-software die tekst herkent. Een scanner maakt van een getypt vel papier een plaatje dat op het pc-scherm op te roepen is. Met die tekst valt verder weinig te doen. Je kunt er geen wijzigingen in aanbrengen en je kunt er niet in zoeken met een zoekcommando.

Met zogenoemde ocr-software komt je een heel eind verder. De letters staan voor optical character recognition, ofwel optische karakter-herkenning. Het programma bekijkt het plaatje en probeert de afbeeldingen die er op staan te vertalen in letters en cijfers. Beeld wordt zo omgezet in tekst die verder bewerkbaar is met een tekstverwerker als WordPerfect of Word.

Zo kun je een tekst die wordt aangeleverd op papier omzetten in een tekst die op je harde schijf bewaard kan worden. Eventueel kan het papier dan worden weggegooid als het alleen om de inhoud van de tekst gaat en niet bijvoorbeeld om afbeeldingen die bewaard moeten blijven (handtekening, logo). In dat laatste geval kun je natuurlijk ook het papier weggooien mits je het plaatje maar bewaart op je harde schijf. Een mogelijkheid die ook meer en meer gebruikt wordt, is het ontvangen van faxen via een modem op de pc. Het binnengekomen beeld wordt dan vertaald met ocr-software naar bewerkbare tekst.

Foutloos werkt het zeker niet. Een behoorlijke scanner met professionele software haalt iets in de buurt van 98 procent goede herkenning. Dus 2 procent van de tekens wordt niet herkend. Dat zijn er op elke duizend nog altijd twintig. Maar de waarde zit hem niet zozeer in de volledigheid als wel in het feit dat het überhaupt mogelijk is om van beeld tekst te maken. En het werkt nog altijd sneller dan de snelste typiste.

Sinds enige tijd is er een aardig apparaat op de markt dat in de scanwereld een eigen plaats kan veroveren. Het is een handscanner, dus niet in het A4-formaat maar meer een groot uitgevallen leespen. Het ding heet Datapen en wordt geleverd door IRIS in België.

De Datapen wordt aangesloten op de printerpoort van de pc. De printer blijft bruikbaar want die wordt weer aangesloten op de plug van de Datapen. De software draait onder Windows en kan actief zijn terwijl een ander programma loopt. Stel je schrijft een rapport en wilt een bepaald citaat uit een ander rapport invoegen in je tekst. Dan kun je dat overtypen, maar je kunt het ook met de Datapen inlezen.

Je zet de cursor op de plaats waar het citaat moet komen en beweegt de leespen over de tekst in dat andere rapport. Die afgetaste tekst verschijnt in je eigen rapport op de plaats waar de cursor stond. De praktijk wijst uit dat ook dit sneller gaat dan zelf typen. De pen herkent letters van verschillende grootte (in het grafische formaat: van 8 tot 22 punt) en hij herkent verschillende talen; door de juiste taal te kiezen, worden tekens uit het geheugen verwijderd die niet tot die taal behoren en dat verbetert het herkenninsproces.

Natuurlijk zitten ook aan het gebruik van dit apparaat de nodige haken en ogen. Het werkt niet foutloos, je zit met batterijen te rommelen of met extra draden en voeding, de tekst moet altijd gecontroleerd worden en je moet met vaste hand de pen langs de regels laten glijden om zo min mogelijk fouten te krijgen bij het scannen.

Maar het werkt en er zijn voldoende mogelijkheden denkbaar voor een zinvolle toepassing van de pen in de praktijk, zoals labels lezen bij het inpakken van artikelen, dictaten overnemen door studenten en teksten opnemen die in een vreemde taal staan. Papierloos zal het kantoor niet worden, maar een beetje minder is ook al mooi.

Gerard Geradts

IRIS Datapen, import Image Recognition Integrated Systems, Balgoy (Gld); ¿ 645,-, excl. BTW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden