LiveblogOorlog in Oekraïne

Lees hier het liveblog over de oorlog in Oekraïne van donderdag 25 mei terug

Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van donderdag:

 • De Oekraïense regering heeft bevestigd dat de huurlingen van Wagner zich terugtrekken uit Bachmoet. De huurlingen dragen hun posities over aan het Russische leger.
 • Rusland gaat enkele tactische kernwapens naar Belarus verplaatsen. De twee landen bereikten daarover donderdag een akkoord. Volgens de Belarussische president Loekasjenko zijn de verplaatsingen al begonnen.
 • Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat een Oekraïense groep achter de droneaanval op het Kremlin van begin mei zat, melden Amerikaanse media.
 • Meer weten over de oorlog in Oekraïne? Lees hier al onze artikelen.
Live
 1. 23:55 25-5-2023

  Dit liveblog is gesloten

  Lees hier verder in het liveblog van vrijdag 26 mei.

 2. 22:43 25-5-2023

  Ollongren wil deze zomer beginnen met F-16-trainingen voor Oekraïners

  Minister Kajsa Ollongren van Defensie wil nog deze zomer beginnen met de F-16-trainingen voor Oekraïense piloten. Dat zei de minister na een overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, een groep landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunt. Op Twitter schrijft Ollongren blij te zijn met de steun van andere Oekraïense bondgenoten.

  Een woordvoerder van Ollongren laat aan persbureau ANP weten dat de afspraken nog niet vastliggen, maar dat het wel de bedoeling is dat Nederland inderdaad samen met Denemarken het voortouw neemt in de trainingen. Eerder donderdagavond meldde de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, dit nieuws. Volgens Austin hebben Noorwegen, België, Portugal en Polen aangeboden om ook bij te dragen aan de trainingen.

  Aanvankelijk zullen hooguit enkele tientallen Oekraïense vliegers worden getraind, zei generaal van de Koninklijke Luchtmacht Onno Eichelsheim donderdagavond bij Op1. Daarna worden het er geleidelijk meer.

  Wanneer de trainingen precies zullen beginnen, is nog niet duidelijk volgens de generaal. 

  Pepijn de Lange

 3. 21:00 25-5-2023

  Amerikaanse minister: Nederland neemt samen met Denemarken voortouw in opleiding Oekraïense F-16-piloten

  Nederland en Denemarken gaan samen een Europese coalitie aansturen die Oekraïense soldaten op zal leiden tot F-16-piloten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, gezegd. Volgens Austin hebben Noorwegen, België, Portugal en Polen al aangeboden om bij te dragen aan de trainingen. Hij verwacht dat de komende tijd nog meer landen zich aansluiten.

  Uit vrees voor een Russische reactie twijfelden westerse bondgenoten van Oekraïne lang over de levering van gevechtsvliegtuigen. Pas afgelopen weekend gaven de Verenigde Staten, de producent van de F-16’s, op de G7-top in het Japanse Hiroshima groen licht. Een aantal West-Europese landen, waaronder Nederland, liet toen al weten bereid te zijn te helpen bij het opleiden van Oekraïense piloten.

  Volgens Austin zullen de Deense en Nederlandse ministers van Defensie de komende weken gebruiken om in overleg met andere bondgenoten de training op te zetten. Oekraïne hoopt met de F-16’s te voorkomen dat Rusland op enig moment alsnog in staat blijkt om groot militair voordeel te halen uit zijn grote en moderne luchtmacht.

  Pepijn de Lange

  Lees ook deze analyse van defensieredacteur Stieven Ramdharie over de vraag waarom de Oekraïense regering zo graag over de Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen wil beschikken.

  via Reuters - De Deense premier Mette Frederiksen vandaag bij een F-16 op een vliegveld in Denemarken.
 4. 20:06 25-5-2023

  Europese gasprijs daalt naar laagste niveau in bijna twee jaar

  De Europese gasprijs is gezakt naar het laagste niveau in bijna twee jaar. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam daalde de prijs van een megawattuur vandaag met zo’n 10 procent tot ongeveer 25 euro. Dat is het laagste niveau sinds juni 2021.

  De daling van de gasprijs komt onder meer door het milde weer en de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Ook de besparingen van bedrijven en huishoudens spelen een rol. De gasvoorraden zijn momenteel beter gevuld dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

  Afgelopen winter dreigde nog een tekort aan energie doordat Rusland de gaskraan had dichtgedraaid. Vorige zomer bereikte de gasprijs daarom pieken van meer dan 300 euro per megawattuur. Nederland was, net als de rest van Europa, sterk afhankelijk van Rusland, dat 40 procent van het Europese aardgas leverde. Inmiddels is de Europese afhankelijkheid van Russisch gas grotendeels voorbij.

  Pepijn de Lange

  Lees ook dit artikel van economieverslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel over energiebedrijven die vanaf 1 juni weer meerjarige vaste energiecontracten aanbieden.

 5. 19:39 25-5-2023

  Rusland ontbiedt drie Europese ambassadeurs vanwege onderzoek Nord Stream-explosies

  Rusland heeft de ambassadeurs van Duitsland, Denemarken en Zweden ontboden om uitleg te geven over het onderzoek naar de explosies die vorig najaar de Nord Stream-gaspijpleidingen beschadigden. Na acht maanden is nog altijd onduidelijk wie er achter de sabotage zat. De Russische regering vindt dat de resultaten te lang op zich laten wachten.

  De drie Europese landen doen alle drie onderzoek naar de geheimzinnige sabotageactie. Eind september werden in totaal vier lekken ontdekt in Nord Stream 1 en 2, waarlangs Russisch gas via de Oostzee aan Duitsland kon worden geleverd. De lekken deden zich voor in internationale wateren, maar wel in de exclusieve economische zones van Denemarken en Zweden.

  Rusland is al langer gefrustreerd omdat Duitsland, Denemarken en Zweden het land niet betrekken bij hun onderzoeken. Ook vindt de Russische regering dat ze te weinig op de hoogte wordt gehouden van de voortgang. Verschillende media berichtten de laatste maanden wel over het onderzoek. Zo meldden vier Duitse media in maart dat vermoedelijk een pro-Oekraïense groep de aanslagen heeft gepleegd.

  Pepijn de Lange

 6. 18:20 25-5-2023

  Loekasjenko: verplaatsing van Russische kernwapens naar Belarus al begonnen

  Rusland is al begonnen met het verplaatsen van enkele tactische kernwapens naar Belarus. Dat heeft de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko gezegd, meldt het Russische persbureau Tass. Eerder vandaag maakten de twee landen bekend een akkoord te hebben gesloten over de plaatsing van deze kleinere kernwapens.

  Sinds het begin van de grootschalige invasie van Oekraïne heeft de Russische president Poetin meermaals gezinspeeld op het gebruik van kernwapens. Rusland beschouwt de Navo als een bedreiging, ook al is het militaire bondgenootschap expliciet een defensieve organisatie. De plaatsing van de kernwapens in Belarus is de eerste concrete wijziging in de Russische omgang met de wapens. Rusland meldde eerder vandaag dat de wapens in Belarus onder Russisch beheer blijven.

  Volgens de Russische nucleaire doctrine is de inzet van kernwapens alleen gerechtvaardigd wanneer Rusland zelf met kernwapens wordt aangevallen of wanneer het voortbestaan van Rusland om andere redenen op het spel staat. Wat het Kremlin precies onder dat laatste verstaat, is niet duidelijk. De Navo noemde Poetins retoriek in maart ‘gevaarlijk en onverantwoordelijk’, maar zag vooralsnog geen reden om het eigen kernwapenbeleid te wijzigen.

  Pepijn de Lange

  Lees ook dit artikel van datajournalist Sjors Hofstede over het Russische kernwapenarsenaal en de schade die een atoombom zou kunnen aanrichten.

 7. 17:45 25-5-2023

  Europese Unie bevroor al meer dan 200 miljard euro van Russische centrale bank

  De Europese Unie heeft sinds het begin van de grootschalige Russische invasie in Oekraïne al meer dan 200 miljard euro aan tegoeden van de Nationale Centrale Bank van Rusland bevroren. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie, op basis van rapportages van de afzonderlijke lidstaten.

  Kort na de inval verbood de Europese Commissie alle transacties met de Russische Centrale Bank. Daarmee wilde de Commissie het moeilijker maken voor Rusland om in Europa gestalde reserves aan te wenden. De maatregel was onderdeel van een sanctiepakket dat moest voorkomen dat Rusland de oorlog in Oekraïne ongemoeid kon blijven financieren.

  De EU zette ook 24,1 miljard euro aan tegoeden vast van personen die op haar sanctielijst voorkomen. Nederland bevroor ongeveer 640 miljoen euro aan financiële tegoeden van Russen, bleek begin april uit de laatste update van het ministerie van Financiën.

  De Europese Commissie hoopt nog steeds het Russische geld in de toekomst te kunnen gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne. De EU zoekt momenteel naar ‘manieren om bevroren en vastgezette Russische tegoeden daarvoor aan te wenden’, aldus een woordvoerder van de Commissie.

  Pepijn de Lange

  ANP / EPA - Het hoofdkantoor van de Russische centrale bank in Moskou.
 8. 16:31 25-5-2023

  Kapotgeschoten Russische tank te zien in Amsterdam

  Op het Leidseplein in Amsterdam staat sinds vanmiddag een beschadigde Russische tank tentoongesteld. Debatcentrum De Balie, dat de tank naar de hoofdstad liet brengen, wil voorbijgangers wijzen op ‘de kwetsbaarheid en veerkracht van de democratie in Europa’.

  Het gaat om een T-72-tank, ooit de modernste van de Sovjet-Unie. In maart vorig jaar, ruim een maand na het begin van de grootschalige invasie, wisten Oekraïense soldaten dit exemplaar buit te maken. Dat gebeurde in de strijd om de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

  Het is niet de eerste keer dat de oorlog in Oekraïne in het Nederlandse straatbeeld zichtbaar wordt gemaakt. Begin dit jaar maakte een met kogels doorzeefde ambulance uit Oekraïne een rondgang door Nederland. De tank die nu in Amsterdam te zien is, stond eerder bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en in het centrum van Berlijn. In Amsterdam blijft de tank tot en met zondag 4 juni te bezichtigen.

  Pepijn de Lange

  Lees ook dit artikel van defensieredacteur Stieven Ramdharie over hoe het Oekraïense slagveld de begraafplaats werd van het Russische ‘militaire beest’: de T-72-tank.

  ANP - De zwaar beschadigde Russische tank op het Leidseplein.
  ANP
 9. 16:00 25-5-2023

  106 Oekraïense militairen die bij Bachmoet vochten vrij na gevangenenruil

  Rusland heeft bij een gevangenenruil 106 Oekraïense soldaten vrijgelaten die bij de Oost-Oekraïense stad Bachmoet hebben gevochten. Dat meldt de stafchef van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Andri Jermak, op Twitter. Het gaat om acht officieren en 98 soldaten en sergeanten.

  Het Russische en het Oekraïense leger wisselen vaker gevangenen uit. Volgens Oekraïense informatie zijn sinds het begin van de Russische invasie op die manier 2.430 Oekraïners vrijgekomen, onder wie 139 burgers. Hoeveel Russische gevangenen het Oekraïense leger bij de ruil van vandaag heeft laten gaan, is niet bekend.

  Voordat de vandaag vrijgekomen militairen gevangengenomen werden, hebben ze zich volgens Jermak ingezet om een Russische opmars naar het oosten te voorkomen. ‘Ieder van hen is een held’, aldus Jermak. Volgens de stafchef is het vrij krijgen van krijgsgevangenen een van de hoogste prioriteiten van de Oekraïense regering.

  Pepijn de Lange

 10. 14:33 25-5-2023

  EU verlengt vrijstelling handelsmaatregelen voor Oekraïne

  Oekraïne kan ook het komende jaar zonder last van invoerheffingen of quota’s goederen exporteren naar de Europese Unie. De Europese Raad heeft vandaag bekend gemaakt dat de maatregelen daarvoor, die een jaar geleden werden ingevoerd, zijn verlengd. Die maatregelen zijn een belangrijke steun in de rug voor de Oekraïense economie in tijden van oorlog.

  De maatregelen betekenen in de praktijk dat Oekraïne zonder belemmeringen kan exporteren naar de EU. Dat is gunstig voor het land, maar leidde in een aantal buurlanden tot problemen op de voedselmarkt. Goedkope Oekraïense landbouwproducten kwamen in die landen terecht, omdat ze niet via de gebruikelijke route via de Zwarte Zee konden worden geëxporteerd. Dat leidde tot grote onvrede onder boeren. 

  Eind april sloten de vijf getroffen landen (Polen, Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië) een akkoord met de EU om de problemen op te lossen. Daarmee was de weg vrij voor een verlenging van de maatregelen. De hernieuwde maatregelen ‘zullen Oekraïne ondubbelzinnig steunen en bieden de EU tegelijkertijd een middel om de interne markt zo nodig te beschermen tegen een aanzienlijke toename van de invoer van bepaalde landbouwproducten’, aldus de Zweedse minister Johan Forssell van Buitenlandse Handel.

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt op Twitter zijn dankbaarheid uit over de verlenging. ‘Op onze weg richting EU-lidmaatschap moet deze tijdelijke liberalisering permanent worden  zonder uitzonderingen of beperkingen.’

  Maarten Albers

  Lees ook: Voor de Poolse boer is Oekraïens graan de pest: ‘We zullen bankroet gaan’

  In een eerdere versie van dit bericht stond dat Forssell Eurocommissaris van Buitenlandse Handel is. Hij is echter minister in Zweden op dit gebied.

 11. 13:51 25-5-2023

  Oekraïne bevestigt terugtrekking van Wagner uit Bachmoet

  De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar schrijft in een bericht op Telegram dat huurlingen van Wagner zich terugtrekken uit Bachmoet. ‘In de buitenwijken van Bachmoet heeft de vijand Wagners eenheden vervangen door reguliere legereenheden’, schrijft ze. Ze zegt dat er nog wel enige Wagnerstrijders in de stad zijn.

  via Reuters - Een luchtfoto gemaakt door een Oekraïense legereenheid van verwoeste gebouwen in Bachmoet. Wagner trekt zich uit Bachmoet terug omdat de stad volledig in Russische handen zou zijn.

  Maljar bevestigt daarmee uitspraken van Jevgeni Prigozjin, baas van het huurlingenleger, die eerder vandaag zei dat zijn eenheden hun posities zouden overdragen aan het Russische leger. Prigozjin zei afgelopen zaterdag dat heel Bachmoet is veroverd en dat zijn strijders na het aanleggen van verdedigende stellingen zouden vertrekken. Oekraïne zegt dat een paar verdedigers nog stand houden in de stad.

  Serhi Tsjerevaty, woordvoerder van het Oekraïense leger, zegt het aantal Russische aanvallen in Bachmoet sterk is afgenomen. In de afgelopen 24 uur zouden er twee gevechten zijn geweest, en in de twee dagen daarvoor telkens drie. Dat is ‘zeer ongebruikelijk voor dit deel van de frontlinie’, aldus Tsjerevaty. ‘Mogelijk houdt het verband met hun hergroepering. Het is duidelijk dat we ze zware verliezen hebben toegebracht en dat ze moeten hergroeperen.’

  AP - Oekraïense soldaten rijden op hun tank richting posities in de buurt van Bachmoet. Volgens Oekraïne is de strijd om de stad nog niet gestreden.

  Maljar schrijft op Telegram dat ook rond Bachmoet de strijd doorgaat. In de afgelopen weken was Oekraïne er daar in geslaagd om enig gebied te heroveren. Volgens Maljar probeert Rusland Russen de Oekraïense opmars nu met artillerievuur af te stoppen, en versterkt Rusland de flanken.

  Maarten Albers

  Lees ook: Oekraïne zal Bachmoet verliezen, maar wint tijd, en daarmee mogelijk de oorlog

 12. 13:44 25-5-2023

  Relatie Rusland-Zweden verder verzuurd: Zweeds consulaat in St.-Petersburg moet sluiten

  Het Zweedse consulaat in St.-Petersburg zal op last van Moskou worden gesloten. Dat maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend. De uitzonderlijke maatregel tekent de verslechterde relaties tussen Rusland en Zweden.

  Lees hier verder.

  Jeroen Visser

 13. 12:32 25-5-2023

  Rusland en Belarus sluiten akkoord over plaatsing tactische kernwapens

  Rusland en Belarus hebben vandaag een akkoord gesloten over de plaatsing van Russische kleine kernwapens in Belarus. De Russische president Vladimir Poetin kondigde het plan al aan in maart. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zegt dat het akkoord is gesloten ‘in de context van een extreem zware escalatie van dreigingen aan de westelijke grenzen van Rusland en Belarus’.

  AP - De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en zijn Belarussische evenknie Viktor Chrenin wisselen documenten uit na het ondertekenen van het akkoord.

  Rusland zegt dat het zich bedreigd voelt door de Navo, hoewel dat een defensief bondgenootschap is. Sinds het begin van de grootschalige invasie van Oekraïne heeft Poetin meermaals met het gebruik van kernwapens gedreigd. Plaatsing van die wapens in Belarus is de eerste concrete wijziging in de Russische omgang met de wapens. De Navo noemde Poetins kernwapenretoriek in maart ‘gevaarlijk en onverantwoordelijk’, maar zag geen reden om het eigen kernwapenbeleid te wijzigen.

  Sjojgoe zei vandaag bij de ondertekening van het akkoord dat de wapens in beheer blijven van Moskou, en dat daar ook zeggenschap ligt over het gebruik van de wapens. De Belarussische strijdkrachten hebben ballistische raketten gekregen die kernkoppen kunnen dragen. Tevens zijn een aantal gevechtsvliegtuigen aangepast voor het gebruik van kernwapens.

  ‘Belarussische militairen hebben de nodige opleiding gekregen in Russische opleidingscentra’, aldus Sjojgoe. In het akkoord staan volgens hem ook afspraken over het opzetten van een ‘speciale opslagfaciliteit voor kernwapens op Belarussisch grondgebied’.

  Maarten Albers

  Lees ook: Er is maar één ding gevaarlijker dan het negeren van Ruslands dreigementen en dat is ervoor zwichten

 14. 12:14 25-5-2023

  Oekraïne: tegenoffensief is al begonnen

  Het langverwachte Oekraïense tegenoffensief is inmiddels begonnen. Dat zegt Michajlo Podoljak, topadviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, in een interview met de Italiaanse televisiezender Rai. ‘Het tegenoffensief is nu al een paar dagen bezig. Het is een intensieve strijd langs een grens van 1.500 kilometer, maar de actie is begonnen.’

  In een bericht op Twitter biedt Podoljak iets meer uitleg bij zijn beweringen. Hij schrijft dat het tegenoffensief ‘geen ‘afzonderlijke gebeurtenis’ is die begint op een specifiek uur van een specifieke dag met het plechtig doorknippen van rood lint’. De adviseur legt uit dat het tegenoffensief bestaat uit tientallen aanvallen om de Russische strijdkrachten schade toe te brengen. Die aanvallen ‘vonden gisteren al plaats, vinden vandaag plaats, en zullen morgen doorgaan’.

  Ten slotte merkt Podoljak op: ‘Intensieve vernietiging van vijandelijke logistiek is ook een tegenoffensief.’ Het Oekraïense leger zei vanochtend dat het in de afgelopen 24 uur 7 luchtaanvallen heeft uitgevoerd op concentraties van Russische soldaten en materieel.

  Maarten Albers

  Lees ook: Het Oekraïense lenteoffensief laat nog op zich wachten, strategie of noodzaak?

 15. 10:25 25-5-2023

  Wagner begint terugtrekking uit Bachmoet

  Het huurlingenleger Wagner is begonnen zich terug te trekken uit Bachmoet. Dat zegt Jevgeni Prigozjin, baas van het huurlingenleger, in een video op zijn telegramkanaal. ‘We trekken de eenheden terug uit Bachmoet. Vanaf vijf uur 's morgens vandaag, 25 mei, tot 1 juni, zullen de meeste eenheden zich verplaatsen naar bases in het achterland. We dragen onze posities over aan het leger.’

  Prigozjin zei afgelopen zaterdag dat Wagner de verovering van Bachmoet had voltooid. Hij kondigde toen al aan dat zijn eenheden de stad vandaag over zouden dragen aan het leger, na het opbouwen van verdedigende posities. In de video van vanochtend feliciteert Prigozjin zijn strijders met de overwinning.

  via REUTERS - Jevgeni Prigozjin feliciteert twee van zijn huurlingen met de verovering van Bachmoet.

  De verovering van Bachmoet is een belangrijke opsteker voor Prigozjin in zijn interne strijd met de top van het Russische leger en ministerie van Defensie. In zijn laatste video herhaalt hij de belofte dat zijn huurlingen terug kunnen keren naar Bachmoet als het reguliere leger niet in staat is de stad te verdedigen. Onlangs suggereerde Prigozjin nog dat zijn huurlingen zouden kunnen worden afgelost door ‘een bataljon generaals’.

  Gisteren uitte Prigozjin in een interview met een bekende Russische blogger opnieuw harde kritiek op Russische elites. Hij stelde dat zij drastische en impopulaire maatregelen moeten nemen om de oorlog in Oekraïne te winnen, zoals een nieuwe mobilisatieronde en dwangarbeid in munitiefabrieken. Het alternatief is volgens Prigozjin dat een gewelddadige opstand uitbreekt onder gewone Russen die genoeg hebben van de verwende elite.

  Maarten Albers

  Lees ook: Russisch leger kijkt knarsetandend toe hoe Prigozjin in Bachmoet met de eer strijkt: ‘Dit is reclame voor Wagner’

 16. 09:31 25-5-2023

  Leider van Russische militie die grensaanval uitvoerde voorspelt meer invallen

  De door Oekraïne gesteunde Russische strijdgroepen die eerder deze week een aanval uitvoerden in de Russische grensregio Belgorod zijn van plan om dat vaker te doen. Dat zegt Denis Kapoestin, leider van een van de milities, tegen persbureau Reuters. ‘Ik denk dat je ons opnieuw aan die kant (van de grens, red.) zal zien’, aldus Kapoestin. ‘Ik kan die komende dingen niet onthullen. Ik kan zelfs de richting niet onthullen. De grens is vrij lang. Er zal weer een plek zijn waar het heet wordt.’

  Kapoestin staat aan het hoofd van het extreemrechtse Russische Vrijwilligerskorps. Samen met het gematigdere Vrijheid van Rusland Legioen, dat streeft naar een vrij Rusland, voerde die eenheid maandag en dinsdag een aanval uit op Russische grensdorpen in de provincie Belgorod. De dreiging van meer aanvallen dwingt Rusland om de lange grens met Oekraïne beter te verdedigen, waarvoor het vermoedelijk manschappen van het front in Oekraïne weg zal moeten halen.

  AFP - Denis Kapoestin, geflankeerd door zijn strijders van het Russische vrijwilligerskorps, bij een media-evenement in het noorden van Oekraïne.

  Het Russische ministerie van Defensie zei dinsdagmiddag dat het de aanval had afgeslagen, en dat daarbij 70 vijandelijke strijders waren gesneuveld. Kapoestin ontkent die verliezen. Hij zegt dat er aan zijn zijde slechts twee doden en tien gewonden zijn gevallen. Ook zouden zijn strijders een pantservoertuig en anti-dronegeschut mee hebben genomen als trofeeën. Die beweringen zijn niet geverifieerd.

  Russische autoriteiten toonden na de aanval beelden van westers militair materieel dat zou zijn gebruikt in de aanval. Maar Kapoestin ontkent dat. ‘Ik weet precies waar ik mijn wapens vandaan heb. Helaas niet van de westerse partners.’ Hij suggereert dat Rusland de voertuigen mogelijk in Bachmoet heeft buitgemaakt en vervolgens naar de plek van de gevechten heeft gebracht om de westerse steun aan Oekraïne te ondermijnen. Westerse landen willen niet dat de door hun gedoneerde wapens worden gebruikt om Russisch grondgebied aan te vallen.

  ANP / EPA - Door de VS aan Oekraïne gedoneerde legervoertuigen die volgens het Russische ministerie van Defensie bij de aanval in Belgorod zijn gebruikt. Kapoestin ontkent dat zijn eenheid beschikt over westerse wapens.

  Volgens Kapoestin hebben de Oekraïners hem ondersteund met informatie, brandstof, voedsel en medische uitrusting. ‘En het Oekraïense leger heeft natuurlijk onze gewonden overgenomen. Maar iets meer dan dat zou de zaken ingewikkeld maken’, zegt Kapoestin. ‘Elk besluit dat we nemen over de grens is ons besluit. Natuurlijk kunnen we onze Oekraïense kameraden en vrienden vragen om te helpen bij de planning.’

  Maarten Albers

  Lees ook: Aanval door gewapende rebellen moet aantonen dat Rusland ook op eigen bodem kwetsbaar is

 17. 08:03 25-5-2023

  Oekraïne: alle 36 drones neergehaald

  Alle 36 drones waarmee Rusland Oekraïne vannacht aanviel, zijn neergehaald door de Oekraïense luchtverdediging. Dat schrijft de Oekraïense luchtmacht op Telegram. De Oekraïners vermoeden dat Rusland essentiële infrastructuur en militaire faciliteiten in het westen van het land wilde aanvallen, maar dat is dus niet gelukt. Voor zover bekend is er nergens schade aangericht en zijn er geen slachtoffers gevallen.

  Luitenant-generaal Mykola Olesjtsjoek, de commandant van de Oekraïense luchtmacht, toont zich op Telegram verheugd over het succes van zijn luchtverdediging. ‘Een succesratio van 100 procent! Mogelijk het beste cadeau dat ik had kunnen wensen.’ Olesjtsjoek wordt vandaag 50 jaar oud.

  Maarten Albers

 18. 07:50 25-5-2023

  ‘VS vermoeden dat Oekraïne achter droneaanval op Kremlin zat’

  Amerikaanse inlichtingendiensten zijn op aanwijzingen gestuit dat Oekraïne achter de droneaanval op het Kremlin van begin deze maand zat. Dat schrijven Amerikaanse media, waaronder CNN en The New York Times, op basis van bronnen bekend met de inlichtingen. De VS zouden communicatie hebben onderschept van Oekraïense defensie- en inlichtingenfunctionarissen die doen vermoeden dat hun land achter de aanval zit. De aanval zou het werk zijn van Oekraïense commando’s die met grote zelfstandigheid operaties in Rusland uitvoeren.

  Op 3 mei verschenen video’s online van twee drones die neergeschoten werden boven het Kremlin. De Russische regering beweerde dat het om een Oekraïense aanval ging, mogelijk met als doel om de Russische president Poetin te vermoorden. Oekraïne ontkent alle betrokkenheid. Sommige analisten vermoeden dat Rusland de aanval zelf onder valse vlag uitvoerde om het Russische volk te doordringen van de noodzaak van de oorlog in Oekraïne.

  Volgens CNN vermoeden de Amerikanen nu dat dat in ieder geval niet het geval was. Ze hebben interne communicatie onderschept van Russische functionarissen die Oekraïne de schuld geven van de aanval en zich afvragen hoe de aanval heeft kunnen plaatsvinden. Bovendien zien de Amerikanen dat het Kremlin na de aanval aanvullende veiligheidsmaatregelen heeft genomen.

  ANP / EPA - De gemeente Moskou richtte op de dag na de aanval meteen een no-flyzone voor drones in rond het Rode Plein en het Kremlin.

  CNN schrijft dat de nog geen definitieve conclusie hebben bereikt over wie er achter de droneaanval zat. Ze gaan er in ieder geval niet van uit dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de aanval heeft goedgekeurd of er zelfs van tevoren van wist.

  Maarten Albers

  Lees ook onze reconstructie van de aanval: Zo verliep de drone-ontploffing boven het Kremlin

 19. 06:02 25-5-2023

  Oekraïne: ‘massale droneaanval’ op Kyiv afgeslagen

  Het militaire bestuur in Kyiv heeft donderdag gezegd dat de luchtverdediging in de hoofdstad een nieuwe ‘massale’ Russische droneaanval op de stad heeft afgeslagen.

  ‘Rusland viel Kyiv opnieuw vanuit de lucht aan’, schreef het hoofd van de civiele en militaire adminstratie van Kyiv, Sergei Popko, op Telegram. Hij voegde eraan toe dat het luchtalarm in de stad meer dan drie uur had geduurd.

  De vorige luchtaanval op de stad was pas vier dagen geleden, aldus Popko. Deze maand werden al twaalf Russische aanvallen op de hoofdstad geteld.

  Ook op andere plaatsen in Oekraïne, waaronder Charkiv en Tsjernivtsi, klonk afgelopen nacht het luchtalarm.

  Redactie

 20. 22:30 24-5-2023

  Welkom in het liveblog van donderdag 25 mei

  Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van woensdag 24 mei:

  • De Russische grensregio Belgorod is in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door ‘een groot aantal’ droneaanvallen.

  • Het Russische huurlingenleger Wagner heeft in de strijd om de Oost-Oekraïense stad Bachmoet meer dan 20 duizend soldaten verloren. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin.

  • Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïne geprobeerd een Russisch verkenningsschip aan te vallen met drones. Het schip, de Ivan Khurs genaamd, is onderdeel van de Zwarte Zeevloot. 

  Lees hier het hele liveblog van woensdag 24 mei terug.

Leopard 2-tanks. Beeld AP
Leopard 2-tanks.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden