Lees hier het belastende gesprek tussen Van Rey en Offermanns

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns heeft vandaag van de rechtbank in Rotterdam 120 uur taakstraf gekregen voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt die straf omdat zijn VVD-partijgenoot Jos van Rey hem in 2012 vertrouwelijke informatie voor de burgemeestersbenoeming in Roermond gaf en hij die heeft aangenomen. Hieronder het transcript van het belastende telefoongesprek tussen Van Rey en Offermanns.

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen. Beeld null
Oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen.

Op 24 september 2012, kort voordat Ricardo Offermanns zijn sollicitatiegesprek heeft met de vertrouwenscommissie, wordt hij gebeld door Jos van Rey. J. gebruikt het toestel dat hij heeft van de gemeente Roermond en vraagt R. of het hem schikt als hij hem na 10 uur 's avonds belt. Hij zegt erbij dat hij dan wel met een andere telefoon zal bellen, want 'dat vind ik ook veiliger'.

Om 22:31:53 belt J. naar R., met het mobiele toestel dat hij heeft als lid van de Eerste Kamer. Het gesprek duurt 5 minuten en 21 seconden, zo blijkt uit het tapdocument van de rijksrecherche. J. vraagt aan R. of hij thuis is. R. zegt ja.

J: Heel eventjes kort nog Ricardo. Jij hebt dat overzichtje van mij gekregen - weet je wel, van veiligheid hè?

R: Ja.

J: Het gaat dus heel veel over veiligheid natuurlijk.

R: Ja.

J: Te meer omdat er natuurlijk andere kandidaten zijn die uit de politiesector komen etcetera.

R: Ja.

J: En (euh) je krijgt op een gegeven moment (euh) voorgelegd de case dat er een groot evenement is en de politie zegt dat er geen politiecapaciteit is.

R: Ja.

J: Nou, dan moet je dus daarop gaan. Wat ga je dan doen? (Euh) Hoe ga je dat aanpakken? Wij hebben ook een keer meegemaakt hier dat die Bavaria Race van Rotterdam, die zouden weer op de niet geopende A73 (...onverstaanbaar) en dat is toen...

R: Ja.

J: Niet kunnen doorgaan. Daar gaat dat dus (euh) over.

R: Oké.

J: Dat is één. Ten tweede over integriteit.

R: Ja.

J: Krijg je de vraag voorgelegd van een raadslid (euhm) die een stuk grond heeft in een bestemmingsplan, en net voor de raadsvergadering hoor jij dat dat raadslid daarbij betrokken is. En dat raadslid is van dezelfde partij als de wethouder, en de wethouder wist het ook niet. En wat ga ja dan doen? Nou, het belangrijkste antwoord is dat (je) ze kan geven: 'Nou, dan haal ik het in ieder geval van de agenda af.'

R: Ja.

J: Dan ga ik nader onderzoek doen, dan wil ik het naadje van de kous weten. En dan komt Breugelmans: Ja, maar het is nog erger. Die wethouder heeft daar ook een stuk grond liggen, en dat heeft die ook niet verteld. Dat heeft-ie met een erfenis gekregen, dat was-ie vergeten. En (euh) daar wordt verschillend op gereageerd. Maar ik heb na afloop gezegd (nou mijn) tegen de commissie: ja, ik zou zo'n wethouder, daar zou ik het vertrouwen in opzeggen natuurlijk. Kan dus niet.'

R: Ja.

J: Vooral niet in zo'n stad als Roermond, waar zoveel is voorgevallen. Nou, dan krijg je op een gegeven moment een (euh hmm) een driehoekje neergelegd.

R: Hmmm (bevestigend)

J: En in dat driehoekje, daarin staat de (euh), boven staat daar de voorzitter van de Raad, dan staat linksonder voorzitter van het College en rechts (onverstaanbaar) het Rijksorgaan. Waar bevindt u zich? De meesten zeggen: middenin, dus.

R: (onverstaanbaar)

J: Maar je maakt natuurlijk de mooiste indruk als je zegt: tussen (euh) de Raad en het College hè, want de Raad is de baas. Dus het gaat meer richting de Raad.

R: Jaja, zeker.

J: Nou, burgervader, dat weet je natuurlijk wel. (euh) Nou de motivatie - ja goed, van de VVD dat (euh). He, je moet proberen dat je (euh, onverstaanbaar), jongens mijn termijn is afgelopen (onverstaanbaar).

R: Ja.

J: En vooral, wat denkt u als de (...) netwerken, de contacten in Den Haag. Het is natuurlijk van voorzitters van provinciale afdelingen of ex-voorzitters een koud kunstje om zowel mensen van je eigen partij als mensen die in de regering zitten van andere partijen, te benaderen.

R: Ja.

J: Nou kijk, ben ik dan nog iets vergeten? (bladerend geluid) Hoe was de Kamercentrale-vergadering?

R: Ja, een goeie vergadering, moet ik zeggen. Waar (euh) goeie opkomst en (euh) Joost heeft het goed gedaan; deed het heel goed hè, dat verhaal van de fractie (praten door elkaar heen, onverstaanbaar).

J: Jajaja.

R: En zo, dat was allemaal perfect.

J: Oké, je wordt ook gevraagd naar de aanbeveling commissie Sorgdrager-Frissen over het primus-secundussysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden