Lees hier de volledige verklaring van Johan Houwers

VVD Tweede Kamerlid Johan Houwers heeft zojuist per brief aan de Kamervoorzitter laten weten dat hij terugtreedt als Tweede Kamerlid. Hieronder zijn verklaring zoals deze op de site van de VVD is verschenen.

Johan Houwers, Tweede Kamerlid voor de VVD, stapt op. Beeld anp

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Winterswijk, 22 juli 2013

Geachte mevrouw van Miltenburg,

Als volksvertegenwoordiger mogen optreden in de Tweede Kamer is mij een eer en een genoegen, vooral ook omdat ik dat met mijn collega's mag doen op basis van het vertrouwen dat de kiezer ons heeft gegeven. Vertrouwen was al de basis voor mijn werk als makelaar, maar is dat nog meer bij mijn functioneren als politicus. Vandaar dat ik ook zeer hecht aan dat vertrouwen.

Dat geldt binnen de VVD te meer omdat in de afgelopen periode veelvuldig is gesproken over integriteit en daarin een congresuitspraak is gedaan, die er in het kort op neer komt dat bij twijfel over dat vertrouwen en/of de integriteit een politiek vertegenwoordiger van de VVD , deze (tijdelijk) zijn taken zou moeten neerleggen. Deze richting van de discussie is duidelijk en na overleg met mijn fractiegenoten hebben we gemeend dat dit ook nu al bepalend moet zijn voor ons handelen, ook al moet de uitwerking van deze integriteits-uitspraak door het VVD-hoofdbestuur nog volgen. Ik conformeer mij aan de afgesproken denklijn.

Na deze inleiding moet ik U helaas melden dat ik de afgelopen weken ben ik geconfronteerd met een discussie met een financiële instelling, die nu meent dat ik bij het afsluiten van mijn woninghypotheek voor aanvang van mijn Tweede Kamer lidmaatschap enkele jaren geleden onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt. Ik ben van mening dat niet het geval is en heb over de gang van zaken een verklaring afgelegd die ook wordt ondersteund door derden, maar een eerste gesprek leverde geen vergelijk op. Daarna is aangifte gevolgd met daaropvolgend een onderzoek door de rijksrecherche nu de vermeende handeling is gedaan door een Tweede Kamerlid. Gezien het feit dat het onderzoek nog loopt kan en wil ik daar nu geen verdere details over verstrekken.

Lopende dit onderzoek, waarvan ik ook niet weet hoe lang dit zal duren, kan ik naar mijn wijze van zien mijn functie als Tweede Kamerlid niet op passende wijze invullen. Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren.

Daarom deel ik U met pijn in het hart mede dat ik terug treed en mijn Tweede Kamerzetel per heden ter beschikking stel aan mijn partij.

In de komende tijd zal ik mijn best doen deze zaak af te wikkelen, mijn naam zo snel mogelijk te zuiveren zodat ik niet langer onderwerp van onderzoek of discussie meer zal zijn. Ik heb daar alle vertrouwen in.

Rest mij via U alle collega's en medewerkers in en rond de Tweede Kamer te danken voor de prettige samenwerking en wat mij betreft: tot ziens

Johan Houwers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.