Leers zet zakelijke belangen op afstand

DEN HAAG Minister Leers van Immigratie en Asiel zal zijn zakelijke belangen op 'maximale afstand' zetten. Hij doet afstand van zijn bevoegdheid om het bestuur te ontslaan van een stichting die is opgericht om enige tonnen te vorderen van een Bulgaars-Nederlands bedrijf voor het niet leveren van zijn vakantiehuis in Bulgarije.

Peter de Graaf

Dat heeft de bewindsman woensdagmiddag bekendgemaakt. Leers reageert daarmee op de kritiek van twee hoogleraren. Zij hadden woensdagmorgen in Dagblad De Limburger gezegd dat de minister zijn zakelijke belangen in Bulgarije onvoldoende op afstand had gezet. Hij zou daardoor 'de ministerscode schenden'.


Begin dit jaar moest de CDA'er Gerd Leers opstappen als burgemeester van Maastricht vanwege de affaire met zijn vakantievilla in het Bulgaarse Byala. Vlak voor zijn benoeming als minister richtte hij vorige maand de stichting Fiducia-Trajectum op voor de afwikkeling van de vordering van bijna 270 duizend euro voor het niet geleverde vakantiehuis.


Leers benoemde advocaat en curator Louis Deterink tot voorzitter van de stichting en emeritus hoogleraar ondernemingsrecht Theo Raaijmakers tot bestuurslid. De minister dacht daarmee voldoende afstand te hebben gecreëerd. Maar volgens de statuten had Leers wel de bevoegdheid om de bestuursleden van de stichting te ontslaan.


Hoogleraar ondernemingsrecht Steef Bartman bekritiseerde die constructie. Als je de bevoegdheid hebt om het bestuur te benoemen én te ontslaan 'dan heb je het uiteindelijk voor het zeggen', aldus Bartman. Ook hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft beoordeelde de constructie als 'niet verstandig'.


Leers en Deterink noemen deze bevoegdheid 'volstrekt theoretisch, waarvan in praktijk geen gebruik gemaakt zal worden'. Want de vordering is al ingediend door de stichting en 'er valt geen verdere actie te verwachten'. Maar 'om iedere schijn van belangenverstrengeling te vermijden' zal Leers nu ook afstand doen van de bevoegdheid om het bestuur te ontslaan.


De bewindsman maakte ook bekend dat hij uit de 'management bv' De Vijfde Berg Management stapt, waarin hij zijn werkzaamheden van na zijn burgemeesterschap had ondergebracht. Hij heeft zich inmiddels uitgeschreven als bestuurder. De aandelen in het bedrijfje heeft hij overgedragen aan twee familieleden.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden