Leers wil ferm zijn, maar niet zo ferm als Fransen

Ariejan Korteweg

Parijs - 'Wel spartaanser dan onze eigen uitzetcentra', oordeelt de minister als we de poort weer uit zijn. 'Die in Rotterdam heeft bijvoorbeeld een goede bibliotheek. Je kunt er eten bestellen. Hier is het afzien.'


Voor zijn eerste buitenlandse excursie als minister van Immigratie en Asiel had Gerd Leers Parijs gekozen. Hij sprak er met ambtgenoot Brice Hortefeux en keek in uitzetcentrum Vincennes.


Dat centre de rétention brandde twee jaar geleden uit. De brand werd volgens de politie 'waarschijnlijk' aangestoken door gedetineerden. Nu staat er een nieuw complex met veel beton en overal brandmelders. De maximaal 180 gedetineerden worden met 64 camera's gevolgd.


De mannen - voor vrouwen is er een apart centrum - slapen getweeën in kamertjes van hooguit twaalf vierkante meter. De spiegels zijn van staal. 'Er is hier veel zelfverminking om aan uitzetting te ontkomen', vertelt commandant Maraey.


Leers zoekt de verschillen. In Nederland zit een asielzoeker doorgaans drie maanden in zo'n detentiecentrum. Het Franse gemiddelde is tien dagen.


Als er na 32 dagen geen al dan niet vrijwillige uitzetting is, komt de illegaal weer op vrije voeten. Om eventueel een paar maanden later weer opgepakt te worden.


Een formulier in het kantoor waar de gedetineerden worden ontvangenen hun spullen in bewaring geven, wekt Leers' interesse. 'Daar staat dat je binnen vijf dagen asiel moet aanvragen. Daarna kan het niet meer. Een goede gedachte. Zo voorkom je dat je stapel op stapel krijgt.'


Er werken in Vincennes dagelijks 35 agenten om de gedetineerden te bewaken. Leers vindt de aanwezigheid van de politie nogal nadrukkelijk. 'Frankrijk is repressiever. Bij ons wordt meer geïnvesteerd in begeleiding om terug te keren.'


Hij vraagt Maraey of in Frankrijk aan een systeem met enkelbanden is gedacht, zodat de illegalen vrij kunnen rondlopen.


De royaal besnorde commandant vertelt dat die behandeling gereserveerd is voor sommige gedetineerden die onder voorwaarden zijn vrijgelaten.


Leers' Franse collega-minister wordt afgerekend op het aantal uitzettingen. In 2009 waren dat er 29 duizend. Leers is verbaasd. 'Op dergelijke cijfers moet onze politiek niet gebaseerd zijn.'


Tegelijk wil hij ferm zijn, en het vooral de illegalen met een beperkte kans van slagen in de Nederlandse samenleving lastig maken. 'En dat is een lijn waarop Frankrijk en Nederland elkaar goed kunnen vinden, aldus Leers.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden