Leers vraagt Italiaanse steun voor strengere gezinshereniging

Minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel heeft vandaag in Rome steun gevraagd aan twee Italiaanse collega's voor een strenger Europees beleid voor gezinshereniging. De Europese Commissie heeft de lidstaten gevraagd haar voorstel over gezinshereniging te becommentariëren.

Minister Gerd Leers. Beeld ANP

Leers vindt dat de regels aangescherpt moeten worden en heeft daartoe een voorstel geschreven, waarvoor hij nu steun zoekt.

Het voorstel wordt eind deze maand op een informele bijeenkomst in Kopenhagen besproken. 'Nederland heeft de discussie losgeweekt en er wordt positief op gereageerd', zei de minister na een gesprek met de Italiaanse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Anna Maria Cancellieri. 'Zij komt ook naar Kopenhagen en ze zal me steunen', zegt Leers, die meteen ook toegeeft dat dat niet wil zeggen dat ze het op alle punten met hem eens is.

Strengere eisen
Leers wil strengere eisen stellen aan familieleden die naar Europa komen. 'Je moet denken aan een hogere opleiding en een hogere leeftijd, bijvoorbeeld minstens 24 jaar. Schijnhuwelijken moeten worden voorkomen. Ook moet worden voorkomen dat mensen in een kansarme, kansloze situatie terechtkomen, dus is inburgering en zijn taallessen in het land van herkomst nodig.'

Meer nog dan met problemen rond gezinshereniging kampt Italië met de opvang van arbeidsmigranten van de eerste generatie. Leers heeft beloofd zijn Italiaanse collega's daarbij te helpen: 'De druk op de buitengrenzen moet in Europa gezamenlijk worden aangepakt. Als je ziet dat 90 procent van alle asielzoekers in slechts 10 Europese landen wordt opgevangen, waaronder Nederland en Italië, is duidelijk dat de rest te weinig doet. De lasten moeten eerlijker verdeeld worden.'

Meer samenwerking
De Italiaanse minister van Integratie, Andrea Riccardi, die vandaag ook een ontmoeting had met Leers, houdt het er in een persbericht op dat er meer samenwerking nodig is tussen de Europese landen. Of dat een versoepeling of juist een aanscherping van het huidige beleid moet zijn, laat Riccardi in het midden.

 De druk op de buitengrenzen moet in Europa gezamenlijk worden aangepakt. Als je ziet dat 90 procent van alle asielzoekers in slechts 10 Europese landen wordt opgevangen, waaronder Nederland en Italië, is duidelijk dat de rest te weinig doet. De lasten moeten eerlijker verdeeld worden  
Minister Gerd Leers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.